Anonim şirket sahipleri Nama yazılı hisse senetlerinin vergisel avantajlarını ve devir kolaylığını keşfetti

yazar:

kategori: ,

Haberimizde anonim şirketler nama yazılı hisse senetlerini bastırıp 2 yıl aktiflerinde tuttuklarında ciddi vergisel avantajlardan faydalandığı ve devir kolaylığı konusunu işlemekteyiz. Lakin bu konu anonim şirketlere fazlaca vergisel avantaj sağladığı için bizimde ilgimizi çekmiştir.

Gözlemlediğimiz kadarıyla bu avantajlardan haberdar olan şirket sahipleri ve Mali müşavirler vakit kaybetmeden nama yazılı hisse senetlerini bastırıp hissedarlara dağıtmaktadır.

Hisse senetlerinin nama yazılı olarak bastırıp sonrasında devredilmesi, anonim şirket sahipleri için birçok kolaylık sağlamakla beraber yukarıda belirttiğimiz gibi değer artış kazancı vergisinden istisna olduklarından ciddi vergisel avantajları olmaktadır.

Nama yazılı hisse senetlerinin devri, devredilecek senedin ciro edilmesi ve şirket pay defterine kaydedilmesi ile gerçekleşmektedir. Alanında uzman Makronet yetkilileri bu durumun avantajlarından şöyle bahsediyor:

  • Vergisel avantajlar: Vergisel avantajlara örnek vermek gerekirse şirketinizin sermayesi 1.000.000,00 TL olduğunu varsayalım, eğer şirketinizi 10.000.000,00 TL ye satacak olursanız 9.000.000,00 TL kar etmiş olursunuz ve bunun vergisini ödemeniz gerekmektedir. Fakat bu devir işlemini hisse senedi bastırıp 2 tam yıl bekledikten sonra yaparsanız yeni TTK ya göre vergi istisnasından faydalanabileceksiniz.
  • Kolaylık ve Hız: Hisse senetlerinin HPKS’ye bildirimi yapılmadığı için, devir işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hisse senetlerinin satışı veya devri, senetlerin ciro yapılıp senetlerin yeni pay sahibine teslimiyle devir işlemi kolaylıkla gerçekleştirilir.
  • Kolay Takip: Hisse senetlerinin nama yazılı olarak tutulması, şirket sahiplerinin hisse senedi hareketlerini daha kolay takip etmelerini sağlar. Hisse senedi sahipleri, şirket pay defteri üzerinden hisse senetlerinin durumu ve alım-satım işlemleri hakkında anlık bilgilere ulaşabilir.
  • İşlem Maliyetlerinde Azalma: HPKS pay bildirimi ücreti, HPKS devir bildirimi ücreti, noter üzerinden devir ücreti gibi maliyetler, nama yazılı hisse senetlerinde ortadan kalkar. Bu da anonim şirket sahipleri için işlem maliyetlerinde azalmaya sebep olur.

Anonim şirket sahipleri, bu avantajları göz önünde bulundurarak nama yazılı hisse senetlerini bastırıp sonrasında devir etmektedir.

Etik haberciliğimiz gereği yazımızı hazırlarken yararlandığımız kaynak https://www.hissesenedibasim.com/nama-yazili-hisse-senedi/ sayfasından daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Eğer paylarınız hamiline yazılı ise yine aynı sitenin https://www.hissesenedibasim.com/hamiline-yazili-hisse-senedi/ sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz. Site bu konuda oldukça zengin içeriğe sahip olduğundan incelemenizi önermekteyiz.