Hanife Fişek

Finansal Cehalet ve Finansal Sihirbazlık

Yıllardır kendimize dert edindiğimiz , Paramedya yazıları ve haberleri ile milleti bir nebze olsun aydınlatmak , eğitmek , uyandırmak istediğimiz bir konudur “ Finansal Okur-Yazarlık “ .

Para kolay kazanılmıyor , kolay kaybedilmesin, mantıklı şekilde değerlendirilsin, doğru alanlara bilinçli şekilde yatırımlar yapılsın, milettin cebinden alıp başka ceplere kolayca aktarılmasın istedik . Bunun için yazdık, çizdik, eleştirdik. Bankacılık tarafında bankaları ve bankacıları , Borsa tarafında halka açık olan, yeni açılan şirketleri izledik, gerekli gördüğümüz konularda uyardık, gerekiyorsa düzenleyici ve denetleyici kurumların dikkatini bu yöne çekip göreve çağırdık . Dikkate alındığı da olmuştur, görmezden gelindiği de. Yine de yılmadık ve doğru bildiklerimizi yazmaya, söylemeye devam ettik.

Geldiğimiz noktada, gündemi oluşturan ,

Son günlerde medyada geniş yer bulan “dolandırıcı bankacı “ haberleri …

Müşteriler kadar bankacıları da huzursuz etti. İşini doğru, düzgün , titiz şekilde yapmaya çalışan dürüst bankacılar bu tür olayların kendilerini de tedirgin ettiğini ifade ediyorlar . Bir şube müdürünün hem çalışma arkadaşlarını hem de üst yönetimleri hiçe sayarak fütursuzca gerçekleştirdiği dolandırıcılık eylemi bir çok bankacıya ibret oldu. Müdür bile olsa, yanlış yollara sapan kişilerle çalışıyor olma ihtimali tüm bankacıların korkulu rüyası haline geldi .

Paramedya’ya ulaşan çok sayıda bankacı artık, yöneticilerin ya da şubedeki diğer çalışma arkadaşlarının şüpheli hareketlerini zaman geçirmeden, ihmal etmeden teftiş kurullarına , etik hatlarına bildireceklerini belirttiler. Bölge Müdürlüklerinin be IK birimlerinin ise genellikle şube idarecileri ile yakın ilişki içinde olduğunu gözlemlediklerini ileten bankacılar, şüpheli durumlarda bu durumu Bölge Müdürlüklerine ve IK’lara iletmekte tereddüt ettiklerini , şube müdürlerinin buradaki yöneticiler tarafından “ kollandığını “ ve şikayet sonrası kendilerinin bazı olumsuz tavırlara, işten çıkarılmaya varan mobbinge maruz kalabileceklerine inandıklarını söylediler .

Bankaları maddi ve manevi zarara uğratabilecek , itibarına zarar verebilecek eylemler içinde olan banka yöneticilerinin çalışanlar tarafından “ güvenle “ ihbar edilebileceği etik hatlarının tüm bankalarda aktif olması , etkin ve güvenilir şekilde işletilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu .

Diğer taraftan, müşteri gözü ile bakıldığında , çok güvenilir bir çatı altında bile görev yapıyor olsa , “kural tanımayan”, “ hallederiz abi, abla..” diye konuşan , kendini sevdirerek size her istediğini yaptıran ya da her istediğinizi yapıyor görünen kişilere .. ne kadar “ güvenebileceğinizi “ tekrar gözden geçirme zamanı. İnternet çağında, mobil bankacılığın tüm imkanlarının kullanıldığı ülkemizde , hesabını bilenler hesaplarını kontrol edenlerdir . İzi sürülemeyen alanlara kayıtsız, belgesiz, iki çift lafa dayalı para sürenler ise bir süre sonra parasının izini kaybedebilir. Dikkat !