Bankacılığı tefecilik ile bir tutan cahil kesim!

Tefeci;

TDK göre; El altından yüksek faizle ödünç para veren kimse; faizci, murabahacı.

Murabahacı; bir malı çok fazla karla satan kimse.

Kanuna göre; Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kanun çok açık işin tanımı da; finansal okur yazarlığı olmayan cahil kesim, bankacılığı tefecilik ile bir tutar. Aslında bilmezler bindiği arabadan oturduğu eve kadar hepsinde sağlıklı işleyen bankacılık işlemleri vardır. Akreditifler olmasa ne yer ne içerdik, ya da yurt dışı finansmanlar olmasa ne duruma düşerdik bilinmez. Bilinen bir gerçek Bankacılık mesleğini köşede emlak ofisi ile bir tutan; kredi kartı pazarlayan ya da esnaf açık hafta sonu Bankalar da açık olsun diyen küçük beyaz yakalı yöneticilerin kendi çıkarları için mesleğin saygınlığını yok etmeleridir. Daha çok şube açalım hacim olsun diyerek şube açıp sonra performansınız düşük diyerek şube kapatanlar, bankacıların emlakçı olmasını sağlayan zihniyetler yüzündendir yaşananlar biraz da. Her gün daha çok baskı ve satışın performans getireceğini düşünen, evinize gitmiyorsunuz kredi kartı vermemiş şube diyen, yöneticilerdir biraz da yaşananların sorumlusu. Aynı şubede uzun süre geçirerek kendisine ve bankasına hizmet ettiğini düşünenlerdir mesleğin yerlerde sürünmesinin sebebi. Oysa işleyen ekonomide, bankacılığın saygınlığı vardır ve protokolde yeri olan bir meslektir. Bayramlarda, Şube Müdürlerine protokol davetiyesi gelir törenlere katılmaları için.

Yönetim kurulunda olup; kardeşinin danışmanlığındaki firmalara kredi çıkarmak kokuşmuşluktur ve maalesef vardır. Hala da devam etmektedir üzücü örnekler hep olacaktır. Zavallı Bölge Müdürleri de bunlara alet olup alkolle yaralarına pansuman aramaktadır, bunlar vardır ve var olacaktır, kötüler her zaman olacaktır.

İyi bankacı; üretime, istihdama katkı sağlar, reel sektörle birlikte büyüyerek ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olur. İyi bankacı gerçek müşteriyi bulmak ve bankaya kazandırmaktır.

Bir çok banka kredi politikası gereği spor kulüplerinden uzak durur, silah işinden, canlı hayvan kesimine kadar farklı sektörlerle kredi ilişkisini sınırlayan politikalar vardır.

Spor kulüplerinden sağlıksız bilanço yapıları, gelir ve gider dengesizliği yüzünden uzak durulması kadar doğal bir ilişki yokken daha çok para için spor kulüplerine kredi veren bankalarda olabilmektedir. Piyasada ise kulüpler borç batağında olduğundan gelecek maç gelirleri dahi rehin edilmiş durumdadır.

Borç ilişkisi bütün ilişkileri bozabilir. Kadın erkek, baba kız, kardeş borç ilişkisi varsa ve bu ödenmeyen bir borçsa emin olun ilişkiniz bozulur.

Borçluysanız kime borcunuz olduğu çok önemlidir; eğer tefeciye borcunuz varsa önce o ödenir sonra piyasaya en sonda bankalara ödeme yapılır!

Tefeciyle hiç aynı masaya oturmamışsanız bunun ne demek? olduğunu anlayamazsınız ben de hiç merak etmem doğrusu!

Para hiçbir zaman kaybolmaz sadece el değiştirir sende, bende, biz de birisinde hep para olur. Para nerede sorusu aslında çok sorunun cevabını da birlikte getirir. Sahi para nerede?

Parayla imanın kimde olacağı belli olmazmış şimdilerde para farklı farklı yerlerde, farklı ellerde.

Bu akşam gene eve gidemeyeceğiz konut kredisi vermemiş şube bu ay!

Piyasadan kopuk bankacılık yapmamın ve yaptırmanın her zaman ağır bedelleri olacaktır!

İzninizle konut kredisi bulmalıyım.

 

 

Senden benden bizden…

 

Ertugrul SADIKOĞLU

ertugrulsadikoglupm@gmail.com