Metin Yüksel

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Şirketlere Ayar!

Sermaye Piyasası fon talep edenlerin ve Fon arz edenlerin buluştuğu piyasa, yani yatırımcı parasını doğrudan şirkete veriyor, bankacılık sisteminde ise yatırımcının bankaya yatırdığı paranın yolculuğu belli değil.
Doğrudan fon arzına katılan yatırımcı şirketlere ortak olurken hisse değer kazancı ve temettü bekliyor. Yani iki tür gelir var, bir yandan ortak olduğunuz firmanın değeri artacak, verdiğiniz kaynak doğru kullanılacak, şirket kar edecek yatırımcı çifte mutluluk yaşayacak.
Değer artış kazancı ve temettü.
Buralar dutluktu hikayesi gibi değil. Dutluğa değer katan hikâyenin yazarı farklı.
Yatırımcıların hikayesi burada başlıyor işte, bir akit imzalıyor, yani İZAHNAME ve para vereceği Şirketin her şeyi o İZAHNAME’DE yer alıyor.
Tabi doğru ise, adresler, ad ve soyadları doğru da kıble nerde şaşıyor, ’cennet vaadinde’ ’verin parayı bak neler yapacağım vaadi ile firmanın geleceğini hesap ettiğinde ‘’cennet’’ görünüyor.
Ya kaynak söz verildiği gibi kullanılmaz ise, ya da ‘’topal’ ’bırakılırsa, hesap şaşıyor yatırımcı açısından ‘’cehennem hayatı ‘’ yaşanıyor. Olmuşumdur, tabi ki olmuştur. Sonuçlarını bilemeyiz ama niyeti biliyoruz.
Şeytanlığı hep ‘’likide yatırımcısında’’ (ikincil piyasa oyuncusu)’arıyoruz, alan satan yatırımcı, şirketin trafiğini düzenleyeneler, orayı cinayet mahalli belleyip, kaynakta ne oluyor, şirketler aldıkları parayı ne yapıyor, taahhütler nerede bakan yok mu derken?
SPK’dan yeni dönemin ‘’kurallar kitapçığı’’ oluşmaya başlıyor, aynen PYŞ düzenlemesi gibi, aynen kırılganlıkta açığa satış düzenlemesi gibi
Nedir bu karar; Fon için bankaya değil vatandaşa gelen ve bunun içinden kural koyucudan ‘’Uygun’dur onayı alan Şirketlere ‘’kaynağı belirttiğin adreste kullanmadın cezası.
3.12.2023 tarihli kurul karanında; GESAN, NATEN VE ESENBOGA ENERJİ Şirketleri ile ilgili olarak’ ’Yatırımcılardan sağlanan paraların amacı dışın da kullanıldığına hükmetti’’ ve 6.300 bin TL para cezası verdi
SPK bu karar ile bugüne kadar sorgulanmayan ancak çok önemli olan ‘’ Kaynak Kullanım ‘’karalarının da takipçisi olduğunu göstermiş oldu. Sermaye Piyasalarında ‘’denetim ve gözetim’ ’fonksiyonlarını etkinliği ve ‘’yönlendirici’ ’kurul kararları zaman zaman ‘’cezalandırıcı’’ kararlardan daha etkili sonuç doğurmaktadır. Nitekim SPK’ne etkin ve cesur kararının da bir sonucu olarak GEZİNOMİ Şirketinden ‘’Kaynak kullanım karar değişikliği’ ’ile ilgili aydınlatıcı açıklama geldi. Açıklama hem akitte (İzahname) taraf olan yatırımcıya yönelik, hem de onay mercinin ONAYINA verilen önem açısından önemli, GEZİNOMİ bu yaklaşımla örnek olmuştur.VE Faaliyet alanlarında bir değişim yaratmamasına rağmen, sadece İZAHNAME ’de yer alan kaynak kullanım alanlarında değişikliğe gitmemesine rağmen SPK’dan ona almış ve KAP ’ta yatırımcısı ile paylaşmıştır.