BANKALARA CEZA GELİYOR

yazar:

kategori:

BDDK her türlü uyarıya rağmen müşteri hesaplarından çeşitli isimlerle para kesen  bankalara cezayi işlem yapmaya hazırlanıyor. Peki işlemi yapan personele ceza var mı?
Milliyet Gazetesi’nde Kadife Şahin tarafından ortaya çıkartılan müşteri hesaplarından yasa dışı ücret kesilmesi BDDK’yı harekete geçirdi. BDDK, bu tür olayların yaşandığı  bankalara idari ceza verecek. Bu cezanın yüksek miktarlı para olduğu belirtiliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Milliyet Gazetesi’nde çıkan haberi suç duyrusu olarak kabul ederek yasal işlem başlattı. Bireysel müşterisinin hesabından  1550 lirayı İSTİHBARAT ÜCRETİ gibi yasal olmayan bir gerekçeyle çeken banka bu parayı iade edecek.  BDDK yetkilileri, zaman zaman bu tür yasal olmayan yollarla alınan ücretlere karşı  denetim yaptıklarını belirterek, “vatandaşların bu tür ücret ile karşı karşıya kalmaları halinde itiraz etsinler ve hiç bir süretle ödemesinler”dedi.
MÜNFERİT BİR OLAY MI?
1550 lira gibi oldukça ciddi bir ücreti istihbarat ücreti olarak kesen bankanın BDDK’ya ilk savunmasının “münferit olay” şeklinde olduğu öne sürülüyor. Ancak söz konusu bankanın o şubesine yönelik çok sayıda yasal olmayan yollarla komisyon alındığı yolunda iddiaların da bulunduğu belirtiliyor. 
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖN PLANDA
Usulsüz  masraf alınması bir süre önce yine bir başka yabancıya satılan bankanın üst yönetiminde adata soğuk duş etkisi yaptı.Söz konusu banka müşteri memnuniyeti konusunda piyasanın en hassas kuruluşu olarak tanınıyor.
Bankacılık çevreleri, özellikle banka üst yönetiminin bu tür usulsüz işlemlere karşı çıkması ile de bilindiğini belirterek, “ olay ilk aşamada münferit olarak görünüyor.Bir şube müdürünün usulsüz işlemi koca bankaya mal edilmemeli.”diyorlar.
Usulsüz işleme yönelik banka yönetiminin sorumlular hakkında nasıl bir işlem yapacağı ise bankacılık dünyası tarafından da merakla bekleniyor.
YAPAN PERSONEL DE SORUMLU
Bu arada hukukçular,  bu tür işlemlerin cezayi davalara da neden olabileceğini belirtiyorlar. Bankacılık hukuku konusunda uzman Dr.Nedim Serki, bu tür işlemde sadece banka değil aynı zamanda personelinde sorumlu olduğunu söyledi. Dr.Serki, üst yönetimin bu tür yasal olmayan ücret aktarmalarını yöneticilerinin kendilerine yazılı olarak emretmemeleri halinde kesinlikle yapmamaları gerektiğini de dikkat çekerek, “Bu işten banka sadece BDDK nezdinde suçludur. Ancak işlemi yapan personel cezayi yükümlülük altındadır. Bu nedenle şube müdürü böyle bir talepte bulunması halinde personel bunu yazılı olarak talep etmek zorunda. Yoksa ilerde açılacak davada sorumlu olarak ceza alacaktır“dedi.
Facebook