Okan Yorgancı

Hisseli Maskeli Fenomencikler!

yazar:

kategori: ,

Bu yazımda beni en çok rahatsız eden konulardan birinden bahsetmek istiyorum. Hepinizin malumu , sosyal medya her geçen gün hayatımızda daha çok yer alıyor ve her “uygulama” kendi “Fenomencik” lerini üretiyor. Fenomencik dememin sebebi aslında hiçbiri fenomen tanımına uymuyor, ülke çapında tanınmıyorlar. Kullanılması daha uygun olan kelime yabancıların kullandığı “influencer” tanımı. Etkili kişi , etki yaratan anlamında. Değineceğim konu tam da bu ; “ETKİ YARATAN” ve yarattıkları etkiyi “SATILIK” kullanan uyduruk bir fotoğraf , uydurma bir isim ile “takipçi” toplayıp , üzerlerinde ETKİ yaratıp , HİSSE pazarlamak suretiyle kazanç sağlayan fenomencikler.

İnsanlarımızın bilgilenme/öğrenme yerine “KAÇ TAVAN OLUR?” Mantığı ile takip ettikleri bu fenomencikler bu açığı kullanarak teknik/temel çalışma adı altında tamamen anlamsız , sadece 1-2 trend çizgisi ile “ANALİZ” yayınlamakta , en ufak BİLANÇO bilgisi bile olmadan “bakın fabrikanın dumanı tütüyor” ile firma değerlemesi yapmaktalar. İşin acı tarafı bu da konu ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan geniş kitlelerin “bak adam hisse adı veriyor” yorumu ile ilgisini çekiyor ve takibe alıyor. Konuyu bilmeyen kişi için o saçma sapan GRAFİK analiz değeri görüyor maalesef.

AL PARA BİZİM HİSSENİN ANALİZİNİ YAP

Sonrasında bu kişiler ellerindeki bu kitleyi “NAKİT” e çevirme yollarını arıyor. Adam/Kadın analizci ! Sonuçta “yorum?!” Yaptığı hisse dikkat çekiyor. Peki ne yapacak fenomenciğimiz ? Tabiiki ellerindeki , operasyon yaptıkları , %200-300-400 yaptırdıkları hisselerini SATMAK için müşteri arayan gruplar ile çalışacak. “Al kardeş sana şu kadar milyon para , BİZİM HİSSEMİZİ Bİ ANALİZ ET !” Neden olmasın ???

Vatandaşın hiçbir sorunu yok ki ? Adını sanını bilen yok , yüzünü gören yok ! İşler terse giderse KAPATIR hesabı , rahat rahat sokaklarda gezer ! Kaybedecek hiçbir şeyi yok ! Rahat rahat hisse de yazar , bu 2x-3x olacak da der , roketler de koyar , tavan olacak da der ! Halbuki adı-sanı , geçmişi , ailesi , kariyeri ortada olan insanlar BİN KERE DÜŞÜNÜR ! Bu işin bana dönüşü ne olur ? Ailecek bir restoranda güzel bir akşam yemeği yerken biri gelip ona , “ Birader ! Senin yüzünden şu kadar zarar ettik ! Benim çocuğumun rızkından alıp , kendi çocuğuna mı yediriyorsun ! “ Derse o kişi NE YAPACAK ? Hiç böyle düşündünüz mü? Bu işler bu kadar kolay mı ?

EVET ! Maalesef bu kadar kolay.. Çünkü biz halk olarak sonraki “VURGUN un parçası” olmak için bu kişileri takip etmeye, bunların eline “KOZ” vermeye devam ettikçe bu kadar kolay ve kolay olmaya da devam edecek..
Lütfen ama lütfen ! Adı-sanı belirsiz , kim olduğunu bilmediğiniz , geçmişini, kariyerini bilmediğiniz insanlardan YATIRIM TAVSİYESİ almayı bırakın. Bu kişilerin eline bu KOZU vermeyi bırakın. Aksi halde sonraki KURBAN SİZ OLACAKSINIZ !
Eğer bu işi yapmak, birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız kıymetli hocalarımızın yorumlarını takip edin , BASİT de olsa eğitim alın ve kendinizi geliştirin veya profesyonel danışmanlar ile çalışın .
Bir twit atmıştım malum “futbolcu FONU” konusu ile ilgili. Yazımı onunla bitirmek istiyorum ; “ Futbolcu arkadaşlarımız, 14 yıldır tüm çevreleri ile çalışan BANKA MÜDÜRÜ ne güvenip para yatırdılar diye APTAL ilan edildi. Herkes güldü , olur mu öyle şey yahu dendi, eleştirildiler.
Peki bu kişiler APTAL oluyor da , kim olduğu hakkında en ufak fikir sahibi olmadıkları , ertesi gün ortadan kaybolsa kimsenin fikri olmayacak , adı-soyadı-yüzü bile bilinmeyen kişileri takip edip , hatta telegram gruplarına para verip , bu kişilerin yazdıkları HİSSE ye YATIRIM yapıp “MAĞDUR ?!” Olan kişiler ne oluyor ?”
Sevgi ve saygılarımla,