BANKACILIĞI DEĞİŞTİRECEK GELİŞME

yazar:

kategori:

Garanti Bankası’nın yeni sahibi BBVA’nın İspanya’daki sendikası Türkiye’de de sendikal hakların verilmesini istedi.  BBVA’nın diğer ülkelerde de bu talebi yerine getirmesi Türk bankacılığı için yeni bir umut oldu.
 
Anayasa Mahkemesi’nin bankacılık sektöründe grevi yasaklayan kanunu iptal etmesi bu sektörde çalışanlar için yeni bir başlanğıç olmuştu. Grev hakkının olmaması nedeniyle sendikalı olmanın hiç bir öneminin olmadığından sektörde bankacılar boşuna aidat ödememek için örgütlenmeye sıcak bakmıyorlardı. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra sendikalar bankalarda yeniden örgütlenmek için çalışmalar yaparken, son bombayı Garanti Bankası’nın yeni sahibi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA)’nın İspanya’daki örgütlü sendikasından geldi.
Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük sendikalarından olan CCOO’nun Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’nın üst düzey yöneticilerine hitaben bir mektup yazarak, Garanti Bankası çalışanlarına sendikal hakkın verilmesini talep etti. Söz konusu mektubun Garanti Bankası’nın ilkbaharda yapacağı genel kurulunda okunmasını da isteyen sendika, banka yönetimini sendikal haklara saygı duyup bütün dünyadaki tüm teşkilatlarında tanınan hakların Türk çalışanlarına da verilmesini istedi.
EN BÜYÜK İKİNCİ BANKA
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria Çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olan BBVA, İspanya’nın ikinci büyük bankası konumunda bulunuyor. Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin’de faaliyet gösteriyor. 105 binin üzerinde çalışanı bulunan banka, sahip olduğu 7.362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor. Bankanın Garanti hariç dört ülkedeki faaliyetlerinde çalışan herkes sendikalı ve neredeyse aynı haklara sahip.
EMSAL TEŞKİL EDER Mİ?
Avrupalı sendika CCOO’nun bu talebinin gerçekleşmesi halinde Türk bankacılık sisteminde yeniden sendikalaşmanın başlayabileceği belirtiliyor. Asıl önemlisi yabancı bankaların kendi ülkelerinde çalışanlarına verdikleri hakkın Türkiye’de de verilmesi olacağı kaydediliyor.   

Facebook