Burak Aksoy

Borsada Yabancı Çıkıyor mu?

yazar:

kategori: ,

KAŞIKLA VERİP KEPÇE İLE ALINMASININ ÖNÜNE GEÇMEK ŞART
Borsa İstanbul 3 Ekim 2023 tarihinde 8562 endeks değeri ile Türk Lirası bazlı tarihi zirveyi görmüş ve sonrasında düşüşe başlamıştır.
Bu süreçte 1 Kasım 2023 tarihinde endeks 7297 ile en düşük seviyeyi görmüş ve o süreçten sonra ivmesi düşük olsa da bir yükseliş göstermiştir.
3 Ekim -1 Kasım tarihleri arasında takas değişimlerine bakıldığında; yabancının BİST30 ağırlıklı olmak üzere ciddi bir satış yaptığını, yabancılara da Garanti’nin TKAS, AKFYE, PEKGY, QUAGR gibi hisselerdeki toplu satışlar ile eşlik ettiğimi gördük. Fakat bu satışların karşılığında, Yatırım ve Emeklilik Fonları alım yapması sebebiyle düşüş BİST30 dışındaki hisselerde çok ciddi hissedilse de BİST30 hisselerinin bir grubu nispeten düşüşten az etkilendi.

BİST100 endeksi 7297 ile dibi gördükten sonra, maliye ve para politikalarında rasyonel politikalara dönülmesi, CDS ‘sin hızlı olarak düşüş göstermesi ve uluslararası arenada nispeten tutarlı politikalar izlenmesi sebebiyle başta bankacılık sektörü olmak üzere bazı BİST30 hisselerinde ciddi bir yabancı alımı görüldü. Bu aşamada “Borsaya Giren Serbest Şemsiye Fonları Açılır mı?” isimli yazımda (*) da ayrıntılı belirttiğim üzere Yatırım Fonları tarafından satış yapılması sebebiyle endeks istenen ivmelenmeyi yapamadı.

Tam yabancı alımı geldi, artık her şey olumlu yönde ilerliyor derken, vadeli tarafta vade sonu kapanışları, buna ilave olarak da bir BİST30 hissesinin 5 gün üst üste %10 oranında düşmesi ve fısıltı gazetesinde her dakika ayrı bir baskı yapan dedikodular sebebiyle sadece son bir haftada endekste %6 oranında düşüş yaşandı.
BUCİM’de İş ve AK arasında karşılıklı yapılan değişim dikkate alınmadan son haftadaki takas değişimine baktığımda; sürecin başa dönmeye başladığı, az da olsa yabancı satışına karşılık Yatırım Fonlarının alıma geçtiği dikkatimi çekti.

Yabancı yatırımcını borsamıza rasyonel adımlar atıldığı, risk priminin düştüğü için geldiği göz önüne alındığında, taban serilerinin ve dedikoduların devam etmesi durumunda, sermayenin güvensiz veya riskli ortamlardan kaçmak isteyeceği unutulmaması gereken bir gerçektir.
Son bir haftadır az da olsa bir yabancı satışı olduğu, takasa girmeyen son iki günde Bank Of Amerika’nın yaptığı volatil alış ve satışlar da dikkate alarak, artık Borsa İstanbul’un dinamiklerine dışarıdan müdahale edilmeyen bir yatırım aracı olmasına yönelik adımları ivedilikle atılması önem arz ediyor.
Borsada hali hazırda dedikodu seviyesinde olan büyük oyuncu savaşları, bu dedikodular ile ilgili olup olmadığı ispatlanamasa da süre gelen hisselerdeki taban serileri, vadeli tarafta arbitraj kullanarak pay piyasasını yönlendirme çabaları devam ettiği sürece; yabancı alımları sayesinde kaşıkla alınan kazançların, güven ortamının bozulması neticesinde kepçe ile kayba dönebileceği unutulmaması gereken en önemli husustur.
Kaşıkla alınanın kepçe ile kaybetmemek, borsaya karşı olan güvenin artırılması ve yabancının tekrar borsadan çıkmaması için gerekli önlemlerin alınması mevcut yatırımcıları korumak adına ZARURİDİR.
Kısaca yarından itibaren;
Kaşıkla Verip Kepçe İle Alınmasının Önüne Geçmek Şart…

(*) https://www.paramedya.com.tr/devami/94507/borsaya-giren-serbest-semsiye-fonlari-acilir-mi/