BİN BANKACI HAKKINI ARIYOR

yazar:

kategori:

Yabancı sermayeli bir bankaya yönelik yüzlerce “haksız işten çıkartma”davası açıldı.İşten atılan yaklaşık bin bankacıya dava açtıkları için haklarında kötü referansverildi ve adeta açlığa terk edildiler.
Bir dönem başarı hikayesi yazan bankacılık sektörü şimdi  on binlerce çalışanının dramını yazıyor. Çok ünlü bir işadamı tarafından yabancılara satılan banka, geçtiğimiz yıl ekim ayında yaklaşık bin çalışanını “performans düşüklüğü“nü gerekçe göstererek işten çıkarttı.
İddialara göre, bu bin kişi bankanın insan kaynakları tarafından performansları düşük olduğu gerekçesiyle savunmaları alındı. Bir süre sonra savunmaları kabul edilmeyen  ve bankanın Türkiye’nin değişik bölgelerindeki şubelerde çalışan bin kadar bankacının iş akti fesh edildi. Yine aynı iddialara göre, personele kendi rızasıyla istifa etmesi halinde başka bankada iş bulmaları için olumlu referans verileceği, aksi takdirde tazminat talep edilmesi halinde ise olmusuz görüş bildirileceği söylendi. 
Bin kişiden sadece yüz kadar bankacının kendi rızası ile istifa ettiği diğerlerinin ise tazminat talep ederek ayrıldığı belirtiliyor. Banka bu ayrılan kişilere tazminatını kısa sürede ödedi. Ancak, bu kişiler hakkında olumsuz rapor yazıldı. Bu nedenle bu kişiler birdaha hiç bir bankada iş bulamadılar.
DAVA AÇTILAR
Türkiye’nin çeşitli illerindeki bankacılar gruplar halinde bir araya gelerek banka hakkında “haksız yere işten çıkartılma”davası açıtılar.
Nisan ayı içerisinde davanın ilk duruşması yapılacak. Türkiye’de ilk defa bu kadar çok iş davası bir bankaya karşı açılmış oluyor. Dava açan bankacılar, Çalışma Bakanlığı’nın bu davaya müdahil olması gerektiğini ve işçilerin hakkının korunması için çaba sarf edilmesini istiyorlar.
İŞ BULAMIYORLAR
Bir çok bankanın yaptığı gibi bu bankanın da kendilerini “bozuk referans”ile tehdit ettiklerini belirten ve açtığı dava ile hukuki mücadele başlatan bankacı C.B, “tazminat aldığımız için başvurduğumuz bütün bankalara hakkımızda olumsuz referans verildi. Aylardır iş bulamıyoruz. Tüm bankalar sanki işbirliği yapmışcasına kapılarını bize kapatıyorlar”dedi.
TEHDİT UNSURU
Bankaların son dönemde sık sık olumsuz referans tehdidi ile işten çıkartacakları elemanlara tazminat ödememe yoluna gittikleri dikkat çekiyor.  Özellikle yabancı sermayeli bankaların bazılarının personeli ilk uyarıdan sonra görüşmeye çağırarak, “kendi rızan ile istifa edersen hakkında olumlu referans yazarız”diyerek pazarlık ettikleri öne sürülüyor.

Facebook