Borsada Bankacılık Endeksinde 2.Manipülasyon!

yazar:

kategori: ,

Borsa İstanbulda Ocak 2024 sonrası değişik parametrelere bakılmaya başladı artık. Bunlardan bir tanesi tabii ki Bank Of Amerika’nın işlemleri, çünkü o aldığında borsa toparlanıyor, o sattığında ise ciddi anlamda borsanın gidişatını etkileyecek şekilde satış dalgası ve arkasından da kırmızı barlar geliyor.
Aralık sonrasında ise bu parametreye XBANK da eklendi, çünkü XBANK hangi yöne hareket ederse, endeks de o yöne gitme eğilimi göstermeye başladı.

Peki XBANK’da neler oluyor derseniz hadi yakından bakalım. Fakat olanları daha net bir şekilde anlayabilmek ve müteakip süreç için bir fikir oluşturabilmek için analizi 5 ayrı parça halinde inceleyeceğim.

1-2 Arası 14 Kasım -18 Aralık Dönemi; Bu dönemde Bankacılık Endeksi (XBANK) 7200’lerden 9550 seviyesine kadar gitmiş ve bu yükselişi iki yabancı kurum üzerinden yaklaşık olarak 47,5 milyar TL’lik yapılan alım ile gerçekleştirilmiştir.

2-3 Arası 18 Aralık- 3 Ocak Dönemi; Bu dönemde XBANK 9500’lerden 8430 seviyesine kadar gerilemiş olmasına karşın satışların, hem lot bazında hem de parasal olarak çok yüksek seviyelerde olmaması sebebiyle, endişe edilecek bir durum yaratmadı

3-4 Arası 3 Ocak-12 Ocak Dönemi : Bu dönemde XBANK ikinci yükseliş hareketini yapmış ve ilk yükselişe ilave olarak yaklaşık 31 milyar TL’lik hisse alımı gerçekleştirilmiştir.

 

4-5 Arası 12 Ocak-23 Ocak Dönemi : Bu dönemi de takasa giren günler ile takasa girmeyen son 2 gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Takasa giren günlerde her ne kadar hisse bazlı takaslarda artış görünse de, 16 milyat TL tutarında bir para çıkışı görüntülenmekte. Fakat takasa girmeyen son iki işlem gününde ise ciddi anlamda bir yabancı olabileceğini değerlendirdiğim satış göze batıyor

Tüm sürece toptan olarak baktığımızda ise, XBANK özelinde 14 Kasım’dan günümüze yabancı alımının hali hazırda takasta göründüğü, son iki günde yapılan işlemlerin takasa yansıması durumunda da bu tablonun ciddi anlamda bozulmayacağını değerlendirmekteyim.

Müteakip süreçte ise kar alan yabancının pozisyonunu koruyup korumadığı, hisse bazlı olarak maliyetleri ve satışın devam edip etmeyeceği yakından izlenmeli.
Peki ciddi bir satış yapılmadıysa ne oluyor bu bankalarda dediğinizi duyar gibiyim;
12 Ocak’ya AKBANK özelinde yapılan yabancı alımı, sonrasında 3 günde alınan hisselerin hepsinin satılması, 23 Ocak tarihinde GAP’lı açılış yapan BİST100 endeksinin XBANK özelinde yapılan satışlarla açılış rakamından neredeyse %2,5 altında kapanış yapması, , akıllara “ Bir bankacılık manipülasyonu daha mı yapılıyor acaba?”sorularını getirmiyor da değil!!!!!