Burak Aksoy

Borsa Mühendisi Bankacı mı?

yazar:

kategori: ,

Bankacılık sektörünün endeksin can simidi olduğuna ve tüm kurgunun bankacılık üzerinden yapıldığına ilişkim olarak görüşlerimi Yumurta Tavuk Sendromu (*) isim yazımda anlatmış ve 4 Ocak 2021 ile 18 Ağustos 2023 arasındaki takas değişimleri ile anlattıklarımı resmi veriler ile desteklemiştim.
Özellikle 14 Kasım 2023 sonrasında bankacılık sektöründeki hareketlenme sonrası yine bu konuyu gündeme getirip, analizimin ikinci kısmını tamamlamak istesem de, bunu endeksin önemli direnç seviyesi olan 305 dolar bandına kadar öteledim. Niye diyecek olursanız, o seviyenin bankacılık sektörünün desteği olmadan kırılmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.
Şimdiden ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim ama az sabredin anlatacağım. Ana dirençler ya yabancı para girişi ya da oyun kurucunun kısıtlı kaynağı bir bölgede yoğunlaştırması ile kırılmıştır. Bu sektörün de YTS isimli yazımda veriler ile açıkladığı üzere Bankacılık Endeksi olacağı aşikârdır.
O zaman bıraktığım yer olan 21 Ağustos 2023’den günümüze gelelim ve bu sorunun cevabını aramaya çalışalım. Önceki analizimde, Ocak 2021-Auğstos 2023 dönemini dokuza ayırmış ve bu dokuz ayrı aralığı kendi içerisinde değerlendirmişim. Bu sefer de benzer bir yöntem ile analizimi yapıp sonra tezimi ortaya koyacağım.
Fakat bu sefer o kadar uzatmayıp mevcut süreci 3 bölge ile kısıtlayacağım.

  1. Emeklilik Fonlarının Desteklediği Dönem: Deprem sonrası Emeklilik Fonlarının borsada kullanacakları oranın artırılması ve Varlık Fonu kaynağının tümünün bankacılık sektöründe kullanılması sonrası, bankacılık sektöründe ne zaman gevşeme olsa Emeklilik Fonları devreye girerek sektörü destekledi. Bu dönemde de ciddi orana banka hissesi alarak XBANK’da toparlanma olmasını sağladı.
  2. raf ve Yabancı Alımının Başladığı Dönem: Bu dönemde endeksin de patinaj yapması ile birlikte borsada neler olacak, yabancı gelecek mi acaba soruları sorulmaya başlandı. Tam ümitler azalırken 14 Kasım itibariyle başta bankacılık sektörü olmak üzere yabancı aracı kurum tarafından ciddi bir alım geldi borsaya. Fakat bu dönemi değerlendirebilmek için bir de takasa girmeyen son iki gündeki Aracı Kurum Dağılımlarına da bakmakta fayda var. AKD’ye baktığımda ise ciddi miktarda İş ve BOFA satışı gözüme çarptı. Bunu resmileşmeden yorumlamak yanlış olsa da; bu işlemin takasa Yatırım Fonu ve Yabancı Aracı Kurum olarak yansıyabileceğini değerlendiriyorum.İlk yazımda mühendisin her şartta bankacılık sektörünü destekleyeceğini ve dönemsel gevşemeler olsa da tüm oyununu XBANK üzerinden kurguladığını düşündüğümü dile getirmiştir. Özelikle Kasım 2023 sonrası yabancı aracı kurumlar üzerinden alıma başlanılması ile birlikte, ciddi oranda Fon ve Ziraat satışının gelmesinin, deprem sonrası endeksi desteklemek adına alınan hisselerin yabancıya devredilmeye başlandığı, bunun da ivmeyi azalttığı izlenimi verse de XBANK takası her geçen gün daha fazla toplanarak küçültülüyor.            Bundan sonraki dönemde endeks ve dolayısıyla XBANK’ı izlerken Fonlar ve Yabancı Aracı kurumları yakından izlemekte fayda var. Çünkü endeks mühendisliği bence her şartta XBANK kullanılarak yapılacak.

     

     

     

     

    (*) https://www.paramedya.com.tr/devami/91240/borsada-tys-sendromu/