Burak Aksoy

Patagonya’da Yapılan Halka Arzların Anatomisi

yazar:

kategori: ,

Geçen hafta çok yorgun bir seans sonrası, garip rüyalar gördüm. Patagonya adında bir ülkede borsanın büyük bir oyuncularından birisiydim rüyamda.
Patagonya’da hisse toplamak gibi bir operasyon için enerji ve mali kaynak harcamanın, ülkede seyreden yüksek enflasyon düşünüldüğünde ekonomik olmadığını düşünerek yeni bir kazanç kapısı arayışına girmiştim rüyamda.
Hemen kendi kendime niye yeni şirket halka arz etmiyoruz ki dedim. Hem hisse toplamak zorunda kalmayacaktım hem de arzı kısıtladığım ortamda talebi de artırmanın yollarını bulursam kısa zamanda oransal olarak yüksek kazançlar elde edebilecektim. Daha da önemlisi bu operasyonda yer alan tüm paydaşlar kazançlı çıkacağı için kimse bu tekere çomak sokmayacaktı.
Peki kimlerdi bu işteki paydaşlar;
– Şirket Patronları
– Aracı Kurum Patronları
– Oyuncular
– Talep yaratmakla görevli sosyal medya finomenleri pardon fenomenleri
– Talep edecek ve kısa sürede tutar olarak az olsa da oransal olarak yüksek kazanç elde eden yatırımcılar
ve bu kurguda ana amaç herkesin mutlu olması, fakat oyuncu ve patronların daha fazla mutlu olmasıydı.
Patagonya’da her konuda olduğu gibi borsada da eşitlik ana felsefe olduğu için, halka arzlarda da EŞİT DAĞITIM usulü benimsenmişti. Yani dağıtımda para değil, talep oranı esas alınacaktı.
Peki bu dağılım nasıl yapılıyordu derseniz esasen beş ana talep kaynağı var.
– Yurtiçi Bireysel Yatırımcı
– Yurtiçi Kurumsal Yatırımcı
– Şirket Çalışanları
– Yurtdışı Kurumsal Yatırımcı
– Yurtdışı Bireysel Yatırımcı
ve hangisine ne kadar verileceği ise oyunun başladığı nokta oluyordu Patagonya’da.
Burada ilk olarak masa kuruluyordu, Patron, Aracı Kurum ve Oyucu masaya oturup pazarlık yapıyorlardı çünkü arz ne kadar kısıtlanırsa hisse o kadar ivmeli gidecektir. Peki ya bu üç rol aynı kişide toplanırsa ne olur derseniz, onu rüyamda görmedim ama sonuçlarını tahmin edebiliyorum.
Arzın kısıtlanmasında esas görev Aracı Kurumun oluyordu çünkü tüm düzenlemeyi onlar yapacak, kurguyu onlar hazırlayacaktı. Yani Davaro filminde Kemal Sunal’ın ganimeti Şener Şen ile paylaşması gibi üç sana bir bana diyerek arz paylaşımı yapılıyordu. Peki, bu üçün birini kim alıyor derseniz Patagonya’da üçün birini arz yatırımcısı alıyordu, ama az da olsa kazandıkları için hallerinden memnunlardı ve küçük pencerelerinden bakıldığında onlar da haklıydı.
Peki, halka arzlarda, arzı kısıtlayan bu oyuncular nasıl para kazanacaktı derseniz; rüyamda gördüklerime ben rüyada olmasam inanamazdım. Bunun birkaç yolunu gördüm rüyamda;
– Birincisi; arz aşamasında Hansa Amca veya Helga Teyze’ye verilen 17 lot haricinde, bizim oyuncunun aracı kurumla anlaşmalı olarak aldığı toplu hisselerin 4-5 tavan sonra Helga Teyze ve Hans Amca’ya verilmesiydi. Takascı adam rüyasında bile takas ve AKD gördüğü için rüyamda gördüklerimi anlatmaya çalışayım size.
Şöyle düşünün halka arz edilen X hissesinde “SERA” isimli aracı kurumdan işlem yapan bireysel yatırımcılara verilen 17 lotların toplamı 1milyon lot yapıyormuş ve ilk 14 günde hepsi anlaşıp hadi satalım demişler ve 1 TL’den arz edilen hisseyi 3,3 TL ortalama ile satarak 14 günde %330 oranında kar etmişler.
İşte ben rüyamda Patagonya’da bu işlemin SERA’dan malı toplu alan oyuncu tarafından yapıldığını gördüm. Garibim Hans ve Helga deli para kazandık derken esas parayı onlara mal park eden oyuncular kazanmıştı esasında

Bir de Patagonya’nın doğu bölgesinde bulunan KAN adası ve çevre adalarda kurulmuş olan fonlar da kullanılarak benzer oyunların geçmişte yapıldığına dair konuşmalar duydum rüyamda.
– İkincisi ise daha güzel gizlenmiş olarak yapılan oyunlardı rüyamda gördüklerim. Patagonya’nın en lüks restoranında yemek yiyen Patron, Oyuncu ve Aracı Kurum Sahibi plan yapıyorlardı. Patron arz edilecek hisselerin bir grubunu iskontolu olarak Fonlara verilecek ve fonlar da arz sonrası aldıklarını Hans ile Helga’ya satacak, tahtadaki destekler çekilecek ve hisse serbest düşüşe geçecekti.
Sonrasında ise daha uygun fiyattan bu hisseler Hans ve Helga’dan geri alınarak güzel bir kar sağlanmış olacaktır. Hatta rüyamda Patagonya’daki birçok bürokrat, siyasi ve iş adamının bu fonlar üzerinden pay almak için birbirini ezdiğini gördüm.

– Üçüncü ise ilk kazanç elde edilip herkes mutlu huzurlu parasını saymaya gittikten sonra geriye mutlu edilmesi gereken bir grubu mutlu etmeye çalışma evresi. Hans ve Helga eğer elindeki halka arz hissesini satmadıysa ve oyuncu yeterince mal topladıysa başlıyor hisseyi yukarıya sürmeye. Dönem dönem trade ederek grafiği çizerken de kar eden oyuncu Hans ve Helga’nın da yüzünü güldürmektedir.
Bir dakika yahu paydaşlardan birisinden hiç bahsetmediniz dediğinizi duyar gibiyim. Evet sosyal medya finomenleri pardon fenomenleri değil mi. Onların iki görevi var Patagonya’da. Birincisi halka arz aşamasında reklam ki bunun için güzel paralar alıyorlardı benim rüyamda. İkinci görevleri ise o düşüş çıkış evrelerinde TUTAN KAZANIR gibi sloganlarla reklam çalışmalarına devam etmekdi.
Nasıl olsa oyuncunun hisseyi süreceğini biliyorlar ya, bir de aldıkları para üzerine nasıl haklı çıktık gördünüz mü diye böbürlenme şansına nail oluyorlardı.
Rüyam bu kadar uzun sürmemişti ama yazarak anlatmak biraz uzun sürdü kusura bakmayın. Bu kadar kirli ilişkileri gördükten sonra kan ter içinde uyandım ve Rabbime şükür ettim bizim borsamızda böyle oyunlar olmadığı için.
Düşünsenize ya bizde de Davaro filmindeki gibi üç bana bir sana deselerdi nice olurdu halimiz…