Zorunlu Afet Sigortası geliyor

yazar:

kategori: ,

Zorunlu Deprem Sigortası DASK’ın yanında bir sigorta daha geliyor. Zorunlu Afet Sigortası kısa süre sonra başlıyor.

Zorunlu Affet Sigortası eşya ve can kayıplarına ödeme yapacak.

Konu ile ilgili ilk açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. Gaziantep’de konuşan Bakan Şimşek şunları söyledi:

“2000 yılında iyi bir reform yapılmış, zorunlu deprem sigortası getirilmiş, şimdi biz bir adım daha öteye geçip iklim değişikliğini de dikkate almamız lazım. Doğal afetlerin sıklığını artırma riskine karşı tedbir olarak, şimdi ‘zorunlu afet sigortası yapacağız’ diyoruz. 12. Kalkınma Planımızda bu düzenleme de yer alıyor. Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak.”

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dan açıklama

Paramedya.com.tr web sitesi üzerinden 7 Mart 2023 tarihinde yayımlanan “İster kiracı ister ev sahibi tüm binalara Zorunlu Afet Sigortası geliyor” başlıklı haberinizde yer alan Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili bilgilerde bazı hatalar yer almaktadır. Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili doğru bilgileri aktarmak isteriz.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 2000 yılındaki kuruluşundan bu yana sadece Deprem teminatı sunmakta idi. Türk Reasürans olarak, DASK’ın yönetimini devraldığımız 2020 yılından itibaren Kurumun yapısı ve teminatlarına ilişkin köklü değişim süreci başlatılmıştır. Bunların en önemlilerinden biri de Zorunlu Deprem Sigortası’nı, Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürme çalışmaları olmuştur. Bu değişim sayesinde, son yıllarda meydana gelen mevsimsel değişikliklerin sebep olduğu doğal afetlere de çözüm olacak şekilde, depreme karşı sunulan finansal güvencenin, Zorunlu Deprem Sigortası’nın kapsamı genişletilerek “Zorunlu Afet Sigortası” adı altında, Sel ve Heyelan başta olmak üzere deprem dışı diğer tüm doğal afetlere de sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamdaki çalışmalarımızın sonuna gelinmiş olup, 2024 yılının ikinci yarısından sonra fiilen hayata geçmesi hedeflenmektedir.

Yukarıda süreci ve sebepleri detaylandırılmaya çalışılmış olan hususu kısaca özetlemek gerekirse, Zorunlu Deprem Sigortası, deprem teminatı dışında; yanardağ, sel-su baskını, heyelan, fırtına, çığ, dolu ve orman yangınları teminatlarını da içerecek şekilde kapsamı genişletilerek Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülecektir. Dolayısıyla, ayrı bir kurum ve yeni bir poliçe söz konusu değildir. Aynı Kurumun verdiği bir poliçeye yeni teminatlar eklenecektir.

Zorunlu Afet Sigortası’nda, planlanan durum aşağıdaki şekilde olmakla birlikte, nihai kapsam SEDDK tarafından yeni tarife ve talimatlar kapsamında açıklanacaktır.

  • Deprem dışındaki diğer doğal afetler için bina teminatı ile birlikte eşya teminatı da verilmesi planlanmaktadır.
  • Zorunlu Afet Sigortası, genel şartları kapsamı çerçevesinde ev sahiplerine teminat verilmek üzere yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.
  • Zorunlu Deprem Sigortası’nda olduğu gibi Zorunlu Afet Sigortasında da ölüm dahil olmak üzere tüm bedeni zararların sigorta teminatı dışında kalması muhtemeldir.

Son olarak, Zorunlu Afet Sigortası da Zorunlu Deprem Sigortası gibi bir vergi değil, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun sunduğu bir sigorta ürünüdür. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile sigortalılara verilen teminat karşılığında aldığı primler ile bir deprem teminat havuzu oluşturmaktadır. Bu havuz devlet kaynaklarından tamamen bağımsızdır.

DASK poliçesi sahiplerinin primlerinden ve ilave olarak uluslararası reasürörlerden temin ettiği sigorta koruması ile oluşturduğu kaynaktan yalnızca sigortalılarına tazminat ödemesi yapmaktadır. Özetle;

  • DASK fonları, sadece sigortalıların ödediği Zorunlu Deprem Sigortası primlerinden oluşmakta olup, dönüşüm sonrası Zorunlu Afet Sigortası poliçe primlerinden oluşmaya devam edecektir.
  • DASK’ın fonları yalnızca sigortalıların hasarlarını ödemek için kullanılmaktadır.
  • DASK’ın deprem vergileri ile hiçbir ilgisi yoktur, olmamıştır ve olmayacaktır. DASK, gelir vergilerinden hiçbir pay almamaktadır.

Konuyu bilgilerinize sunar; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına haberlerinizde gerekli düzeltmelerimize yer verilmesi hususunda değerli yardımlarınızı rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu