Borsayı Böyle Yükseltiyorlar!

yazar:

kategori: ,

Borsanın ana dinamiğinin arz-talep dengesi üzerine kurgulandığı ve hisse senedi fiyatlarının da bu denge çerçevesinde hareket ettiği göz önüne alındığında; bir hisse senedinin fiyatının düzenli olarak artması için arzın kısıtlanması şarttır.
Nasıl yani derseniz; takasın bir yabancı aracı kurum tarafından toplanması ya da bir piyasa oyuncusu tarafından toplanması arasında bir fark yoktur. Her ikisi de hissenin değerleneceğini düşünerek yatırımını yapar. Burada çok ufak bir fark vardır sadece; hisseye ucuz olduğunu düşünüp yatırım yapmak ile hissenin fiyatını artırmak için piyasadaki senetleri toplamak sonucu aynı olsa da mantığı ve uygulaması farklı iki yöntemdir.
Mesela AKBNK’dan örnek verirse; yabancı aracı kurumlar 14 Kasım tarihinden günümüze yüklü miktarda alım yaparak tahtayı yukarı yönlü speküle etmiş ve fiyatın 27TL bandından 42 TL bandına gelmesini sağlamıştır.

Aynı mantıkla bir piyasa oyuncusu tarafından da elindeki para nispetinde bir hissenin takası toplanarak speküle edilmesi mümkündür.

Belirttiğim üzere kurumsal yapılar tarafından yatırım yapılan hisselerin tespiti ancak takaslardaki değişimlerin takibiyle yapılabilmektedir.

“Tamam, da bunları herkes biliyor sen bize ikincisini anlat” dediğinizi duyar gibiyim. Hadi çok basit bir şekilde oyuncunun speküle etmek için seçebileceği hisseyi bulmayı anlatmaya çalışayım.

Oyuncu için üç kıstas vardır. Bunlar da çok karışık şeyler değil. Tükkan açacakken neye dikkat edersiniz,

  • İlk kurulum için; Sermayeniz ve kredi imkânlarınız
  • Tükkan açık kaldığı sürece tahmini kar beklentiniz, pazarlama stratejiniz
  • Tükkanı elden çıkartmak isterseniz tahmini kazancınız, hedef fiyatınız

Oyuncu da bu mantıkla yaklaşıyorsa, biz de bu bakış açısı ile yaklaşalım konuya. Arzı kısıtlanması veya diğer tabiriyle takasın toplanması için fiili dolaşımdaki lotların bir bölümünün alınması gerektiği tezi ile yola çıkarsak, oyuncunun önce sermayesine uygun bir hisse bulması gerekmektedir. En basit mantığı ile (Fiili Dolaşımdaki Lot Sayısı* Son Fiyat) kadar bir para olması gerektiği tezi ile en ucuz hisselerin bir grubunu aşağıda örnekledim

İkinci aşamada oyuncunun tükkanda satacağı malı pazarlama ve bu süreçteki kar beklentisi geliyor. Burada amaç spekülasyon ise en güzel pazarlama stratejisi şirketin finansal tabloları ile beklentileri olurken, amaç manipülasyona kaydığında çok fazla uğraşmaya gerek kalmıyor. Tarih derslerinden esinlenerek dört haneli herhangi bir rakam ya da şehir plakaları yeterli oluyor bunun için.

Bizim amacımız, speküle edilebilecek hissenin tespiti ise, o zaman yapılması gereken, ilk kurulum (takas toplama) için ihtiyaç duyulan sermayesi az olan hisselerden ucuz ve karlılığı yüksek olanları tespit etmektir.

Sonrasında ise finansalı iyi olan hisselerin takası incelenerek, oyuncu olup olmadığı tespit edilir ve hisse izlemeye alınır

Hadi bir örnek üzerinden inceleyelim;

X Hissesi, (Fiili Dolaşım*Son Fiyat) çok düşük bir hisse ve A-C tarihi arasında iki aracı kurum tarafından ciddi oranda alım yapılmış. A ve F aracı kurumlarının maliyeti 1,28 civarında ve hisse bu dönemde bir buçuk aylık süreçte 1birimden 1,36 birime giderek %36 kazanç sağlamış.

Tabii ki diğer aracı kurumlardan yapılan alımların da oyuncu tarafından yapıldığını düşünsem de o bölümü es geçiyorum.

-Geriye üçüncü madde kalıyor yani; maliyetler ve hissenin son fiyatı göz önüne alınarak oyuncunun tükkanı başkasına devretmesi için gerekli olan maliyeti tespit edebilmek. Bu da biraz tecrübe, biraz da sabır gerektiren bir iş.

-İşte çok basit bir şekilde oyuncuyu izlemenin ve hem ucuz hem de beklentili hisseyi tespit ederek, spekülasyondan faydalanarak yatırım yapmanın çok basit bir şekilde anlatımı.

-Aklıma eskiden televizyon programlarında yer alan bir uyarı geldi, gördüğünüz içerik tehlikelidir, evde denemeyiniz :))