Ender Balcı

5 kıtada muhtelif ülke risk puanları toplamı hala bir Türkiye riski yapmıyor

yazar:

kategori: ,

Nisan ayına nasıl başlıyoruz bakalım,
1 Nisan Dünya şaka günü. Hakikaten şaka gibi verilerle girilen bir ay.
CDS lere baktığımızda Dünya bir yana Türkiye bir yana, 5 kıtada muhtelif ülke risk puanları toplamı hala bir Türkiye riski yapmıyor, üstelik yükselen faizlerin ola ki düşmesiyle bir koyup üç alacak yabancı yatırımcıların göreceli ülke notlarına yaptıkları favorlara rağmen.


Enflasyon oranlarında da Dünya bir yana Türkiye bir yana, Trading view raporlarına bakıyorum (veriler Şubat Mart 2024 itibariyle) Dünya enflasyon sıralamasında 2 nci sıradayız. Avrupa’da kaçıncıyız diye bakarsanız Türkiye’yi Avrupa’dan sayılmadığı görülüyor, neredeyiz diye bakınca Orta Doğu bölümünde yer aldığımızı görüyoruz ve ne görelim 1 nci sıradayız.
Ülkeleri Enflasyon oranı ile karşılaştırın: https://tr.tradingview.com/…/indicators/inflation-rate/…
Bu birinciliklerle halkımızın ne kadar mutlu, Avrupa ülkelerini karşılaştırmışlar, bunda da 1 nciyiz ancak küçük bir farkla bu sefer sondan 1 nciyiz.


Bu verilerle ülke bir kez daha seçime girerken verilen vaatlerde ayrı bir birincilik konusu olabilir, Gazze kurtuluyor, Kudüs kurtuluyor, belediyeler şehir halklarından topladıkları paraları yine şehir emeklilerine, öğrencilere gelir olarak dağıtıyor.
Bir anlamda başta sorumlular herkes yoksulluğu, fakirliği açıkça kabul ve ilan ediyor.
Seçim günü sabahı bu yazıyı yazarken düşünüyorum da mevcut durumda Dünyada tüm rahmani konularda son üçte, tüm şeytani konularda ilk üçte olma durumumuzu tam tersine çevirecek tek bir vaat aslında tek doğru vaat olurdu ancak korkarım ki aynı şeyleri yapmaya devam ederek farklı sonuçlar beklenmeye devam edilecek.


Dünyaya dönersek, BDI düşük istikrarlı seyrini devam ettiriyor. Dünya ekonomisinin lokomotif gücü Abd Vıx endeks ise beklentilerin olumlu seyrini devam ettiriyor.


Sonuç olarak dünyada faiz oranları ve enflasyon oranları bu senede mevcut seviyelerini koruyacak gibi gözüküyor. Bizde ise bileşik faiz maliyeti >% 100 geçen bir finansman kısıtında KOBİ ler muhtemelen > % 70-75 arasına gelecek enflasyon ortamında hele ki Bch-Dbs-Kmh türü kredi stoğu ile yakalandılarsa seçim sonrası muhtemel serbest kalacak zamlarla oldukça zorlanacaklar, peşin ödeme koşutu ile ticaret daralacak ve büyümemiz olumsuz etkilenecektir.
Bu süreçte iyi bütçe yönetimi ve bildiğimiz bildiklerimiz dışında başka bakış açıkları ve değişime açık olmak en önemli avantajlardan biri olacak.


KK borçlusu bireylerle, KOBİ ler için survive son etapta rast ve kolay gitsin demekten başka bir şey yok noktasındayız.