BİREYSEL’DE SADECE İSTANBUL VAR

yazar:

kategori:

Bireysel Emeklilik’te yüzde 25 devlet katkısına rağmen halen yüksek talep yok. En büyük talep İstanbul’dan.Tüm pazara ise neredeyse 4 şirket hakim durumunda.
Türkiye tasarruf oranı en düşük ülkeler arasında yer alırken, bireysel emeklilik bankaların zorlamasıyla büyümeye çalışıyor. Yüzde 25’lik devlet katkısına rağmen bireysel emeklilik katılımcı sayısı 5 milyon 308 bin adette.
BES verileri incelendiğinde en çok yapılan il olarak İstanbul yüzde 29.1 ile ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u ise sadece yüzde 9.3 ile Ankara, yüzde 7.4 ile İzmir izliyor. 10 ilin dışında kalan illerin payı ise yüzde 1 ve altı.

ASLAN PAYI 4 ŞİRKETTE
Bireysel Emeklilik’de 19 şirket faaliyet gösterirken en büyük pazar payı Anadolu Hayat Emeklilik’te bulunuyor. Bu şirketi Avivasa Emeklilik izlerken, üçüncü şirket ise Garanti Emeklilik ve Hayat. Bu şirketleri izleyen bir başka şirket ise allianz Yaşam ve Emeklilik. Bu listeyi Vakıf Emeklilik zorlarken, diğer şirketlerin pazar yapı yok denilecek kadar az.

BİR YANDAN YAPILIYOR BİR YANDAN BOZULUYOR
Bireysel Emeklilik’te pazarı büyüten bankaların personeline verdiği BES hedefi olduğu belirtiliyor. Ancak bankaların son iki yıl içerisinde sisteme dahil ettiği poliçelerde “kalitesizliğin” arttığı da öne sürülüyor. İddialara göre, hedef baskısıyla yapılan BES, hem katılım oranı olarak düşük oluyor hemde sistemden bir kaç ay içiresinde geri çıkıyor. 
BES’i bir başka olumsuz etkileyen olay ise vatandaşların borç kapatmak için BES bozması olarak gösteriliyor.