ALTIN MADENİ GİBİ BANKA YİNE SATILACAK MI?

yazar:

kategori:

İlk olarak Zorlu grubu tarafından 69 milyon dolara alınan ve son olarak 3.5 milyar dolara Rus Sberbank’a satılan Denizbank, bir kez daha sahip değiştirecek mi? İşte tüm sahiplerini ihya eden Denizbank’ın hikayesi:
Kıbrıs’da yapılan KAPTANLAR TOPLANTISI‘na Rus bankacılık devi Sberbank’ın CEO’su German Gref’ı getittirerek Türkiye’ye diplomatik bir başarı kaydettiren Denizbank, sahiplerine en çok kazandıran banka ünvanı ile de dikkat çekiyor.
Zorlu Grubu, tabela ve üç şubesine toplam 69 milyon dolar vererek satın aldığı Denizbank‘ı 2.4 milyar dolara Belçika merkezli Dexia‘ya satmıştı. Zorlu grubu bu satıştan yaklaşık olarak net 2.350 milyon dolar gelir elde etmişti. 
BELÇİKALILARI KURTARDI
Denizbank, Zorlu grubundan sonra Belçikalı Dexia‘ya da uğurlu geldi ve banka grubun küçücük bir iştiraki olmasına rağmen tüm iştiraklerinden daha çok kazandı ve grup en zor anında nakit ihtiylacını karşılamak amacıyla bankayı Ruslara sattı.  Belçikalı Dexia, 2009 yılında dünya bankacılık sisteminde yaşanan büyük krize rağmen Sberbank’a 3.5 milyar dolara sattı. Belçikalılar kısa ticaretin karı olarak yaklaşık 1 milyar dolardan daha fazla kazandılar.
HAKAN ATEŞ HEP GENEL MÜDÜR
Zorlu gibi zor bir patronun 3 şubelik bankasını 700 şubeli Türkiye’nin en büyük 5 bankasından biri yapan Hakan Ateş, patronların da en çok sevdiği genel müdür olarak dikkat çekiyor. Hakan Ateş tüm el değişikliklerine rağmen koltuğunu koruması ve tüm satışlarda bire bir rol oynaması finans sektöründe başarı hikayesi olarak nitelendiriliyor.
RUSLAR DA SATACAK MI?
Sürekli el değiştiren ve her satışta sahiplerini adeta ihya eden Denizbank‘ın Ruslar tarafından da satışı yapılacağı yolunda yoğun spekülasyonlar yapılıyor. Özellikle Rus ambargosu nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Sberbank‘ın Denizbank’ı satacağı yolunda çeşitli söylentiler çıkmıştı. Ancak  Sberbank’ın CEO’su German Gref’ın Kıbrıs’a Kaptanlar Toplantısı’na “herşeye rağmen”gitmesi Rusyarın  Denizbank’ı elden çıkartmayı hiç de düşünmedikleri olarak yorumlanıyor. Ayrıca Rusların Denizbank’ın sermaye arttırımana katılacak olmaları da  bankayı satmayacaklarının en büyük işareti olarak da yorumlanıyor.Bankacılık uzmanları Denizbank’ın bugün uluslararası piyasada değerinin 5 milyar dolar civarında olduğunu öne sürüyorlar. Yani bu hesaba göre, Denizbank’ın son sahibi kağıt üzerinde de olsa 1.5 milyar dolara yakın kar elde etmiş görünüyor.
Kaynak: REMZİ ÖZDEMİR
Facebook