Türker Açıkgöz

Zarara Çalışan Şirketin Halka Arzı: Horoz Lojistik!

yazar:

kategori:

Bu yazımızda Horoz Lojistik Kargo Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (kısaca HOROZ)’nin halka arzını inceleyeceğiz. Konsorsiyum lideri QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Şirketi Tanıyalım

Şirket 1998 yılında kurulmuş. Faaliyet konusu yurtiçi taşımacılık, dağıtım ve depoculuk faaliyetleri. Bunun yanı sıra yurtdışı bir ortakla giriştikleri iş ortaklığı ile uluslararası karayolu taşımacılığı faaliyeti bulunmakla birlikte küçük miktarlarda mobilyacılık ve e-ticaret depoculuğu da yapmakta.

Şirket hasılatının %85’i yurtiçi gelirlerden oluşmakta.

Halka Arz Edilen Paylar

Şirket sermayesi 72.488.084 milyondan 90.488.084 milyona çıkarılarak 18 milyon sermaye artırımı,

2.5 milyon adet Taner Horoz’un ortak satışı ve ek satış olması halinde (ki büyük ihtimalle olacaktır) ek 4.1 milyon adet pay daha ortak satışı.

Ek satışın olduğu durumu kabul edersek: halka açılacak payların adedi 24.6 milyon ve bunların 6.6 milyonu ortağa ait. Ortak satışı 27% civarında.

Fon Kullanımı

18 milyon TL B grubu pay sermaye artırımı yoluyla halka arz edilecek

Fonların kullanımı: elektrikli araç alımı (%10-%15), GES kurulması (%10-%15), E-Ticaret faaliyetleri geliştirme (%20-%25), Depoculuk ve Lojistik geliştirme (%5-%10) ve İşletme Sermayesi Finansmanı (%40-%45)

ŞİRKETİN FİNANSAL DURUMU

Şirketin 2023 finansal tablolarını inceleyelim.

Şirketin aktif büyüklüğü 3,5 milyar TL. Dönen varlıkları 1,3 milyar, duran varlıkları 2,2 milyar TL.

Dönen varlıkların büyük kısmı alacaklardan oluşmakta. Şirketin 1.05 milyar TL alacağı bulunuyor.

Bir diğer sıkıntı duran varlıklar. Şirketin duran varlıklarının yarısından fazlası kullanım hakkı varlıklarından oluşuyor. Yani kiralık bina ve taşıtlardan.

Gelelim şirketin borçlarına…

Şirketin 1 yıl içinde ödemesi gereken borçları 1,7 milyar TL. Şirketin 1 yıl içinde nakde dönüşecek varlığı ise 1,3 milyar TL.

HOROZ BORCUNU ÖDEYEMEYEBİLİR…

Bu borç nasıl ödenecek? Şirketin bilançosunda borcu ödeyecek bir kaynak göremedim…

Yine bir “HALKA ARZ OLMAZSA İFLAS EDİP BATACAK” şirket vakasıyla karşı karşıyayız… Sadece bu yıl için değil önceki yıllarda daha beter borca batıklık durumu söz konusu.

Benzer şekilde yüklü miktarda (1 milyar TL) uzun vadeli borcu bulunuyor.

Şirket varlıklarının %77’si borçlardan — %23’ü özkaynaklar oluşuyor. Boğazına kadar BORCA BATIK.

Şirketin gelirlerine ve karlılığına bakalım

Gelir tablosuna baktığımızda şirket pazar payını yeterli düzeyde büyütüyor görünüyor. 2023’de 5.4 milyar TL ciro yapmış, 2022’de 4.1 milyar TL.

Şirket pazar payını artırmasına artırmış da bir sıkıntı var… Şirket PARA KAZANMIYOR?

Şirketin brüt kar marjı %8.8. Önceki yıl %7… İnanılmaz düşük rakamlar. Bu sadece brüt kar marjı – en temel giderler düşünce kalan karlılık.

Bunun amiyane tabiri: HOROZ MÜŞTERİSİNE ÇALIŞIYOR… TEDARİKÇİSİNE ÇALIŞIYOR… TİCARİ TARAFLARINA ÇALIŞIYOR… BANKALARA ÇALIŞIYOR…

Şirkete hayrı yok!!

Şirketin 2021’de ve 2023’de yaptığı esas faaliyetlerinden karlılığı NEGATİF!! 2022’de sıfıra yakın.

Bakın bu durum son 3 yıldır şirketin yaptığı faaliyetten zarar ettiği anlamına gelmesin…

DAHA UZUN SÜREDİR ZARARA ÇALIŞAN BİR ŞİRKET!!

Bilançoda özkaynaklarda “Geçmiş Yıl Karları ve Zararları” kalemi yıllardır NEGATİF. 2021 yılında geçmiş yıl zararları toplamı 1 milyar TL. Yani şirket 2021’den bu yana değil, UZUN YILLARDIR ZARAR EDİYOR.

Biz 3 yılı görüyoruz…Allah bilir HOROZ kaç yıldır KASAP’A ÇALIŞIYOR…

2021’den önce de uzun yıllardır zarar edildiği görülüyor.

Şirketin net karı çok küçük bir yüzdeyle pozitif. Bunun sebebine baktığımızda ise “Net Parasal Pozisyon Kazancı” olduğu görülüyor.

Şirket yıllardır borca batık olduğu için enflasyon muhasebesinden nemalanmış… Yoksa net kar da büyük tutarda NEGATİF çıkardı.

HOROZ’un durumunu toparlayalım…

1) HOROZ’un varlıkları bir tık sıkıntılı… Alacak yoğunluklu ve kiralık varlıklar hakim.

2) Uzun yıllardır borca batık, kısa vadeli borçlarını ödeyemeyecek görünüyor, likidite oranları sıkıntılı – Halka arz olmazsa iflas etme riski taşıyor

3) Uzun yıllardır ZARAR EDEN bir şirket. Faaliyetleri zarar ediyor. MÜŞTERİSİNE ve BANKALARA çalışan bir şirket… Kendine hayrı yok

Hisse Fiyatı Ne Durumda?

Halka arz fiyatını belirleyen kurum QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Halka arz fiyatı belirlenirken izlenen yollar tam bir DELİ SAÇMASI…

Şirket ulaştırma sektöründe faaliyet gösteriyor. Benzer şirketlerle kıyaslanmada yurtiçi benzer şirket sayısı az diye BİST Yıldız Pazar dikkate alınmış. Yıldız pazar ne alaka? Fakat sonrasında yeterli şirket yok denilen BİST Ulaştırma sektörü de ayrıca hesaba katılmış…

Ne kadar saçma görünse de yapılan işlem bu…

Halka arz hisse fiyatı belirleniyor, fakat ortada fiyat hesaplanan baz alınan yurtiçi benzer şirket listesi yok. Hangi şirketler baz alınarak hisse fiyatı belirlendi belli değil…

Bu şirketler kim? Çarpanları ne? Belirtilmemiş.

Sonrasında yurtdışı şirketlerin değerlemeleri esas alınırken QNB Finans kafasına göre şirket listesi belirliyor. Kendi keyiflerine göre belirlenen örneklem içinde DÜŞÜK FİYATLI ŞİRKETLER ÇIKARTILIYOR, YÜKSEK FİYATLI ŞİRKETLER SEÇİLİYOR.

Neye göre yapıldığı muamma… Kafasına göre hisse fiyatı şişirecek şekilde şirket seçimi yapılıyor ve herhangi bir yöntem, açıklama vs. yok!!

QNB Finans Yatırım — Bu hisse fiyatının hesabındaki bilimsel veya teknik dayanak nedir?

Daha öncesinde de yazdığımız SİPARİŞ DEĞERLEME vakasının kokusu gelmekte…

Çünkü kanımca benzer şirketler temel alınarak hesaplanan hisse fiyatının saçmalığı tamamen gelir yaklaşımıyla yapılan FİYAT ŞİŞİRMESİNE KILIF !!!

Şirketin gelir tahminleri ve büyüme iddialarına bakalım…

Satışlarda %57 büyüme iddiası,

Bazı faaliyetlerde inanılmaz rakamlar var… Karayolu taşımacılığı 45% büyüme, e-ticaret depoculuk %140 büyüme, depoculuk 70% büyüme, mobilya 63% büyüme, e-ihracat %769 büyüme…

Arkadaşlar hangi paralel evrende yaşıyor bilmiyorum…

Fakat yıllardır zarar eden, varlıklarının büyük kısmı kiralık mallardan ve alacaklardan oluşan, büyüme ibaresi göstermeyen bir şirket bu büyüme oranlarını nasıl sağlayacak?

Beklenen karlılık oranları yüksek tahmin edilmiş… 2023’de 53 milyon TL FVÖK 1 yılda 4 katına çıkarak 222 milyon TL olacağı, 5 yılda 22 kat artacağı söylenmiş. FAVÖK 5 yılda 5 katına çıkacağı iddia ediliyor.

Şirketin nakit akışının 1 yılda 3.5 katına çıkacağı, 5 yılda 12.5 katına çıkacağı iddia edilmiş…

Bunlar halka arz konsorsiyum lideri QNB Finans Yatırım’ın iddiaları… YERSEN.

25 yıldır sektörde yer alan bir şirket, 25 yıldır başaramadığını şimdi ne olacak da başaracak?

Son olarak hisse fiyatının hesabında iskonto oranı tespitine değinelim. Şirketin sermaye maliyeti 42%, borçlanma maliyeti 40.6% belirlenmiş.

HOROZ’un şu ekonomide 40% faizle borçlanması açık söylüyorum İM-KAN-SIZ.

Sevgili QNB Finansbank.

Madem bu şirkete bu kadar güveniyor.

Bu şirketi milyonlarca insana satıyor…

O zaman HOROZ’a İDDİA ETTİĞİ GİBİ 40.6% faizle borç versin. Veya borç verme taahhüdünde bulunsun. HOROZ bu borçları mecbur takla attırmak zorunda…

O zaman QNB Finans da 40%’dan borçlansın… Dosta güven düşmana korku salsın.

Bu iskonto oranının 1% değişmesi bile milyonlarda TL’lik değişime yol açmakta… Ufak bir oynamayla millete milyonlarca lira üzerinden mal satılıyor.

Bir Öneri: Bence SPK bunu şart koymalı. AOSM ve halka arz fiyat manipülasyonlarının önüne büyük ölçüde geçilir.

Madem bu bankalar aracı kurum olarak şirketleri halka arz ediyor… Madem düşük iskonto oranlarıyla hisse fiyatı hesaplanıyor… Öyle olduğu iddia ediliyor…

O zaman iddialarının arkasında dursunlar ve bir yıl içinde halka arz ettiği şirkete iddia ettiği faiz oranından borç vermeyi şart koşsun. Bakalım kaç delikanlı daha SİPARİŞ DEĞERLEME yapabilecek?

Şu kendine hayrı olmayan şirketi de fahiş fiyattan halka sattınız ya….

Yazık…

Sevgiyle kalın.