DEPONUZU FULLEYİN BÜYÜK ZAM GELİYOR

yazar:

kategori:

Petrolün yeniden 60 dolar seviyesine yükselmesi ve en önemlisi doların 270 sınırına gelmesi akaryakıta büyük zamı gündeme getirdi. Benzinin litresi yeniden 5 liraya gidebilir.
Dünyada petrolün varili son 7 ayda yüzde 58 düşerken bizde akaryakıt fiyatları sadece yüzde 18 düştü. Ancak petrolün yeniden yükseliş trendine girmesi ve doların değer kazanması  o yüzde 18’lik düşüşü de geri alıyor. Petrol son 4 gündür ard arda yükselerek 60 dolar sınırına yaklaştı.  Yaklaşık 5 dolarlık artışın 100 kuruşa yakın zamı ifade ettiği belirtiliyor.
DOLAR BİR BAŞKA ETKEN
Tüpraş akaryakıtı Türk lirası ile bayilere satarken, yurtdışından dolar ile alım yapıyor. Bu da dolardaki son bir haftalık yaklaşık yüzde 5’lik artış otomotik olarak iç piyasaya zam olarak yansıyacak. Ekonomistler, EPDK’nın tavan fiyatla kontorolü sağlamaya çalıştığını ancak artan maliyetler karşısında bu hafta içerisinde fiyatları ayarlamak zorunda kalacağını belirtiyorlar.
EN AZ 100 KURUŞ
Akaryakıt fiyatlarına bu hafta içerisinde en az 100 kuruşluk bir zam yapılması bekleniyor. Bu zam ile birlikte 95 oktan benzinin litresi İstanbul’da yeniden 4.50’nin üzerine çıkması bekleniyor.