KONUTU BIRAK İHTİYACA BAK

yazar:

kategori:

Bankalar uzun vadeli belirsizlik nedeniyle konut kredisinden vazgeçmeye başladı. Bankaların artık vadesi 24 ay ile sınırlı ihtiyaç kredilerine yönelmeleri dikkat çekiyor.
Daralan pazar bankaların kredi stratejisi değiştirmesine neden oldu. Özellikle artan dövizle birlikte ciddi sendikasyon sorunu yaşayan bankacılık sektörü uzun vadeli krediden vazgeçmeye başladı. Bankalar konut kredisi vermemek için faiz oranlarını yüksek tutmaya başladılar. Özel bankaların konut kredi faizi yüzde 1 sınırına yaklaştı.
Bankaların mevduat ortalaması 3 ayı geçmemesi ekonomide yaşanan durgunluğun bankaları da kısa vadeli satışlara yönlendirdiğini belirten Ekonomist Necmettin Salcı, bunun etkisini bankaların 2015 ilk çeyreğindeki yüzde 12’e yakın küçülme ile göstereceğini söyledi. Salcı, “Bu küçülme bankaların karlılığında ciddi sorun yaratıyor. Bankalar bu nedenle artık günü kurtaracak kısa vadeli kredilerle karlılık arayışına girdiler”dedi.
KONUT KREDİSİ BİTTİ
Bankaların 5 ve 10 yıllık konut kredisinden kaçmaları verilen faiz oranı ile apaçık ortaya çıktı. Kamu bankalarının 0.85 seviyesinde olan konut kredileri özel bankalarda 0.95 ile yüzde 1 arasında değişiyor.Bankalar kredi kartına avans ve ihtiyaç kredilerine ağırlık vermeye başladılar.