TEB’İN SAHİBİ BNP’YE BÜYÜK CEZA

yazar:

kategori:

Fransız bankası BNP Paribas’nın ABD tarafından Sudan, İran ve Küba’ya uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle 8.9 milyar dolar gibi rekor bir ceza ödemesi resmen karara bağlandı
Dünyanın dördüncü büyük bankası olan BNP Paribas, söz konusu ülkelere ABD tarafından uygulanan ambargonun ihlal edilmesinde rol oynamış olabileceğini kabul etmiş, 8.83 milyardolar ceza ve tazminat ödemeyi de üstlenmişti. Bununla birlikte makhkeme, son olarak aynı davaya istinaden 140 milyon dolarlık bir ceza daha verince, toplam miktar 8.9 milyar dolara ulaştı. Bankaya kesilen bu rekor miktarın bir bölümünün, Sudan, İran ve Küba rejimlerinin uygulamalarından zarar görmüş kişilere yollanacağı ve bunun için de bir program başlatılacağı belirtiliyor.
Amerikan Adalet Bakanlığı, ABD’nin ekonomik ambardgolarının ihlali nedeniyle ilk kez bir finans kuruluşuna ceza kesildiğine dikkat çekerken, 8.9 milyar doların da, bugüne kadar bir davada verilmiş en yüksek miktarlı ceza olduğunu bildirdi. Davayı gören mahkeme, BNP Paribas’nın 5 yıl boyunca gözetim altında tutulmasına da karar vermişti.

Facebook