KADINLARIN BANKASI: TEB

yazar:

kategori:

TEB,  “Kadın Bankacılığı” ile kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeyi hedeflerken finansmanın yanı sıra kadın girişimcinin ihtiyaç duyduğu her alanda bilgi ve danışmanlık hizmeti verecek. TEB, Kadın Bankacılığı biriminin başına da Dünya Bankası’ndan Meral Güzel’i transfer etti.
 ‘Danışman Banka’ anlayışıyla, önce KOBİ Bankacılığı’na ardından Girişim Bankacılığı’na giren TEB’de sıra Kadın Bankacılığı’na geldi. TEB, şimdi hizmete aldığı “Kadın Bankacılığı” ile kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeyi hedeflerken finansmanın yanı sıra kadın girişimcinin ihtiyaç duyduğu her alanda bilgi ve danışmanlık hizmeti verecek. TEB, Kadın Bankacılığı biriminin başına da Dünya Bankası’ndan Meral Güzel’i transfer etti.

TEB dün düzenlediği basın toplantısı ile konunun detaylarını paylaşırken TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici bundan yaklaşık 10 sene önce başlattıkları KOBİ Bankacılığında artık KOBİ’lerini ihracatçı yaptıklarını, ardından girişim bankacılığında danışman banka anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek “Artık sıra kadınlara geldi” dedi.

Kadın bankacılığı hakkında bilgi veren TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, ortaya koyduklarını çalışmanın; “finansa erişim”, “eğitim ve bilgiye erişim”, “pazara erişim” ve “networklere erişim” şeklinde dört ayaklı olduğunu belirtti. Finansmana erişimde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) aldıkları 50 milyon euroluk özel krediyi ortalama 75 bin liralık dilimler halinde ve teminatsız kullandıracaklarnı açıklayan Boz,ayrıca bu kapsamda özel sigorta, özel masraf, Kredi Garanti Fonu gibi imkanlar sunacaklarını söyledi. Boz, kredilerin araştırmalara göre daha çok girişimcilik potansiyelenin öne çıktığı Anadolu illerinde kullandırılacağını da kaydetti.

Türk kadını 38 yaşında girişimci oluyor

Turgut Boz’un sunumunda yer alan EBRD araştırmasına göre Türkiye’deki kadın girişimcilerin ortalama yaşı 38. İş kurma öncesi statülerinde yüzde 36 ile ‘ev kadını’ özelliği dikkat çekiyor. Bunu yüzde 35 ile ‘çalışan’ statüsü izliyor. Kadınların yüzde 40’ı finansal kararlarını ‘tek başına’ alıyor. Girişimci olan kadınların yüzde 62’si bu işe ‘kendi tasarrufları’ ile başladı. Yüzde 18’i ‘banka kredisi’.

TEB’in yaptığı bir çalışmaya göre kadın girişimci potansiyelinin en yüksek olduğu iller Van, Mardin, Şanlıurfa, Ankara ve Gaziantep. Girişimci olmak isteyen kadınlar için çalışmanın dört ayağının birlikte işleyeceğini ifade eden Boz, bu kapsamda “TEB Girişim Bankacılığı, “WE Connect International”, “Cherie Blair Foundation For Women”, Endeavor Türkiye”, “Global Banking Alliance (GBA)” gibi yapılarla işbirliği yaptıklarını vurguladı. Boz’un verdiği bilgiye göre TEB’in halen 107 bin kadın girişimci KOBİ müşterisi bulunuyor.

Kadın, bankaların kendisine saygı duymadığını düşünüyor

GBA Başkanı Inez Murray de, dünyada kadın girişimcilerin bugün finansman sıkıntısı yaşadığını anlatarak “Bugün 800 milyar dolarlık krediye ihtiyaçları var. Ancak bu girişimcilerin yüzde 40’ı bankalarda kendilerine yeterince saygı gösterilmediğini düşünüyor. Oysa yoksulluğu önlemek için kadın girişimciliğine destek çok önemli. Çünkü onlar kazançlarını daha çok eğitim, çocuklar gibi alanlara ayrıyor” dedi.

Facebook