HSBC’YE NEDEN TALEP VAR

HSBC’nin Türkiye’den çıkıp çıkmayacağı daha henüz netlik kazanmadı ama bankanın bireysel bölümünü satın almak isteyenler adeta kuyruk oluşturdu. iyi de bankalar neden HSBC’nin bireyselini almak istiyor? 
Türkiye’de bankacılık sektörü şu an için tamamen tıkanmış bir durumda.
Banka şubeleri artık eskisi gibi kart satamıyor,kredi verecek müşteri bulamıyor.
Bunun iki önemli nedeni var.
Birincisi insanların bozulan kredi sicili.
İkincisi ise mevcut yasaların bankaları iyice sıkıştırması.
Kredi Kayıt Bürosu ya da kısa adıyla KKB şu an için tam bir facia durumda.
Öyle ki, neredeyse her üç kişiden birinin KKB’si bozuk.  Geriye kalan iki kişi ise zaten karta doymuş ve kredi almaya ihtiyacı yok. Yine KKB kayıtlarına göre,  en sorunlu müşteriler kart limiti 3 bin TL’ye kadar olanlarda. Yani 10 bin lira ve üzeri olan limitlerde fazla bir sorun yok.
PARA SATANA KREDİ VERMEK
Bir bankacının anlattığı  tam komedi  türünden.
Ankara’da bir bankanın özel bankacılık biriminde 2 milyon lira mevduat için faiz pazarlığı yapan adamın cep telefonu çalar. Faiz pazarlığı yaptığı bankanın direkt satış ekibinden bir genç kız, 10 bin lira kredisinin hazır olduğunu ve kendisine özel aylık 1.99 faizle kullanabileceğini söyler.
Tam bir komedi.
Adam 0.90 ile bankaya para satmaya çalışırken kendisine 1.99 faizle kredi teklif ediliyor.
İşte bankacılık sektörünün bugünkü durumu bu.
YASALAR İZİN VERMİYOR
Bankacılık sektörünün tıkanmasının bir başka etkeni ise mevcut yasalar. Bu yasalar artık insanlara öyle bol keseden limitli kredi kartı vermeyi engelliyor. Malınız mülkünüz ne kadar çok olursa olsun, elinizdeki kredi kartını iptal ettirmedikten sonra yenisini alamıyorsunuz.
Bu şartlar altında kime nasıl kredi kartı vereceksiniz?
HSBC KURTARICI OLABİLİR
Bankaların HSBC’ye aşırı talep göstermesinin en büyük nedeni işte yukarda sıraladığım gerçekler.
İlk talip Hüsnü Özyiğin’in Fiba’sı. HSBC’nin bireyseli ile ciddi bir pazara sahip olabilir. Özellikle HSBC’nin portföyünde çok kaliteli kart kullanıcıları var. Bankanın yıllarca kredi kart pazarlamasında kullandığı kriterler ortaya iyi bir portföy çıkarttı. Bu portföy FİBA’nın piyasanın etkili bir oyuncu olmasına yeter de artarda.
Gelelim Çinlilere. Yani Tekstilbank’a.
Hep Mesut Yılmaz’ın kardeşinin bankası olarak kaldı. İstenilen performansı bir türlü sergileyemediler. Çinliler bu bankayı alırken bu gerçeği bilerek aldılar. Şimdi HSBC ile pazara ciddi bir rekabetle girebilirler.
Son olarak İNG çıktı piyasaya. HSBC için talip oldu.HSBC İng Bank için de iyi bir fırsat. Gerek kart gerekse bireysel kanatta bir türlü istediği pazarı yakalayamayan banka için HSBC bulunmaz nimet.
Daha henüz HSBC, Türkiye HSBC’yi satıyorum demedi ama  adaylar kuyruğa dizildi.
Benim kuyrukta bekleyenlere bir tavsiyem olacak.
Bir bankanın bireysel bölümünü satın almadan önce, daha önce Citi’yi alan Denizbank’a gidip bir sorsunlar.
Bu evlilik Denizbank’a ne kazandırdı diye.

Facebook