SENDİKALI BANKAYA MESAİ SUÇLAMASI

yazar:

kategori:

Türkiye’nin en büyük  bankasına Çalışma Bakanlığı tarafından  fazla mesai yaptırıldığı gerekçesiyle tutanak tutuldu. İşin en ilginç yanı ise dünyada ilk kez sendikalı bir bankaya karşılığı verilmeden mesai suçlaması yapılması oldu. 
 
Bankaların şan ve şöhretlerininin korunmasına yönelik kanun gereği adını veremediğimiz Türkiye’nin en büyük özel bankasında  mesai şoku yaşanıyor.  Olayda en fazla şaşkınlık yaratan ise bu bankadaki tüm çalışanların örgütlü bir sendikaya üye olması. Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, söz konusu bankanın 4 bin 410 çalışanına fazla çalışma ücreti ödemeden mesai yaptırdığını belirterek, bu ücretlerin bankacılara ödenmesini talep etti. Banka bu ücreti ödememesi halinde hakkında yasal işlem yapılacak.
MAHKEMEYE GİDİN
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş kurulu’nun işçelere duyrulması amaçıyla yazdığı raporda yıllık bazda 270 saatin üzerinde mesai yapılmasının yasak olduğu da belirtilerek, çalışanların mesai alacağı için önce işverene başvurmaları istendi. Bakanlık yetkilileri, bu paranın ödenmemesi halinde ise 5521 sayılı İş Mahkemeleri Yasası hükümlerine göre dava açmaları gerektiğini belirttiler.

SENDİKALI BİR BANKA
Dünya sendikacılığı tarihinde ilk kez örgütlü bir banka  çalışma yasalarının ihlal edilmesi ile suçlanıyor. İş Hukuk uzmanı Mustafa Çilcan, “Bu olayın örgütlü bir bankada olması büyük bir sorun. Örgütlü bankada insanlar yasal olmayan saatlerde bile çalıştırılıyorsa örgütsüz bankalar ne yapar siz düşünün”dedi. Çilcan, “Burada sadece banka suçlu değil. Aynı zamanda bu mesai ihlaline göz yuman ya da müdahale etmeyen sendikada suçludur. Sendika  yönetimi kendilerine bu kadar yüksek mesai ihlalini bildirmeyen  işyeri temsilcisi hakkında işlem yapmak zorunda”diye konuştu.

Facebook