Seçim sonrası dolar tarihi rekor kırdı

yazar:

kategori:

Meclis’ten tek partinin çıkmaması piyasaların sert tepki vermesine neden oldu. Dolar tüm zamanların rekorunu kırarak 1.78’i gördü. Kısa vadede dolar ne olur?
Dolar güne oldukça sert bir yükselişle başladı. Doların yükselişinde ciddi bir hacim görülmezken,  işlemlerin ağırlıklı olarak panik ve manipülatif oldugu dikkat çekiyor.
Uzmanlar bugün için manipülatif hareketlerin devamını bekliyorlar. Ancak gün içerisinde 2.90’i geçmesi halinde ise satışların gelebileceği belirtiliyor.
İşte piyasa uzmanlarının beklentileri:
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan:
Borsada yüzde 5 düşüş görebiliriz 


Gedik Yatırım Yatırım Dan. ve Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, piyasanın ilk tepkisinin olumsuz olacağı görüşünde. Doğan’ın değerlendirmesi şöyle: Piyasalar açısından ilk etapta negatif tepki verecektir. Asya piyasasında ilk işlemlerde dolarda 2.77 seviyesinin aşıldığını gördük. Dolarda yarın yukarı yönlü hareket yaşanacaktır. Borsa tarafında ise yüzde 5 civarı bir düşüş görmemiz muhtemel gözüküyor. Olası bir koalisyon ihtimali ‘hükümet’ belirsizliğini ortadan kaldıracağından olumlu bir hava yaratabilir. Ancak şu anda erken seçim senaryoları da konuşuluyor. Böyle bir durumda piyasalar açısından daha sıkıntılı bir süreç yaşanabilir”

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin
Erken seçim fiyatlanmadı


Seçim sonuçları kısa vadede piyasada satış baskısını beraberinde getirecek. Seçimler piyasa istikrarı açısından belirsizliği artıran bir sonuca işaret ediyor. Bundan sonra piyasa öncelikle ‘Hükümet kurulabilecek mi kurulamayacak mı?’ bunu izleyecek. Eğer bir koalisyon kurulursa bu Türkiye için pozitif mi negatif mi; istikrarı devam ettirebilecek mi ettiremeyecek mi ona bakacağız. İstikrarın devam ettiği bir koalisyon piyasada pozitif fiyatlanacaktır. Koalisyon çıkmaz ise süreç sürüncemede kalır ve devamında erken seçim ihtimali doğarsa satış baskısı devam edecektir. Henüz erken seçim fiyatlarda yok. Bu, belirsizliğin daha da uzaması anlamına geliyor ve satış baskısını daha da arttıracak bir süreç.”

Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay: 
Erken seçim henüz fiyatlanmadı


“Sabah itibariyle piyasalarda ilk olarak hem kur tarafı hem de borsa tarafı satıcılı olacaktır. Yüksek ihtimalle bu sonuçlara göre AKP-MHP koalisyonu çıkabilir. Bu herhangi bir şekilde sürpriz olmayan bir sonuç. Anketlerin ortalamasına benzer bir sonuç. Tek parti olmayacağı zaten fiyatlanmıştı. Sonuçlara göre iki olasılık var. Biri koalisyon, diğeri erken seçim. Ancak bu olasılıklardan erken seçim piyasalar tarafından henüz fiyatlanmadı.”

Ünlü&Co Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Gülkan:
Olumlu yorumlayanlar da olacak


“Kısa süreli olarak bir miktar volatilite olabilir ama bu seçim sonuçlarını orta vade için olumlu görecek bir yatırımcı kesimi de olacaktır. Türkiye’de en azından demokrasinin işlediği bir kez daha teyit edilmiş oldu. Sonuçlar, seçmenin algısı ve hassasiyetleri ile ilgili manidar ve hassas mesajlar içerdi. Hisse senedi piyasası açılışta düşebilir ama yarım saatlik, bir saatlik hareketleri tahmin etmenin bir faydası yok ve mümkün değil.”


Facebook