HSBC SATIŞI YATIYOR MU?

yazar:

kategori:

Moody’s, HSBC Holdings Plc Türkiye biriminin kredi notunu çöp seviyesine düşürdü. Satıcıların masadan kalktığı iddia ediliyor.
Moody’s Investors Service, HSBC CEO’su Stuart Gulliver’ın kar getirmeyen işletme için satın alıcı arayışında olması ile birlikte HSBC Holdings Plc’nin Türkiye biriminin kredi notunu çöp seviyesine düşürdü.

Moody’s Çarşamba günü geç saatlerde yapılan açıklama ile HSBC Bank AŞ’nin uzun vadeli yerel ve yabancı para birimi mevduat notunu Ba1’e indirdiğini açıkladı. İki kredi notu da negatif görünüme sahip. Moody’s söz konusu kararı ile ilgili, bankaya satış sürecinde ana şirketten gelen desteğin azalabileceğine atıfta bulundu.

Gulliver, 9 Haziran’da yaptığı açıklamada 3 yıllık bir yeniden yapılandırma planı sundu. Buna göre Londra merkezli banka çalışan sayısını düşürecek, Brezilya ve Türkiye’deki operasyonlarını satacak. HSBC’nin Türkiye birimi (varlık bakımından ülkenin 13. en büyük bankası), ilk çeyrek dönemde en düşük karı getiren yerel birim oldu. Türk Bankacılık Birliği verilerine göre HSBC Türkiye ilk çeyrekte 32 milyon lira (12 milyon dolar) zarar verdi.

Londra’daki Atlantic Equities LLP analistlerinden Chris Wheeler, “HSBC’den net bir destek olmadıkça alt kuruluş etrafındaki riskler arttı. Tabii ki güçlü bir rakibe satılabilir ve notun düşürülmesi zamansız olabilir. Ancak Moody’s bir satıcı olarak HSBC’nin desteğini sürdürmede daha az istekli olabileceği görüşünde” dedi.