TÜRK BANKACILIGINDA ZANGOÇ TARTIŞMASI

yazar:

kategori:

Yabancıların kontrolündeki Türk bankacılık sektöründe ZANGOÇ tartışması büyüyor. Sosyal medyada  başlayan bu benzetme banka yöneticilerini rahatsız etmeye başladı. Peki nedir bu zangoç  ve bankacılık sektörü ile ne alakası var?
 

Her şey www.ParaMedya.com’da  çıkan bir mobbing haberinin facebook’taki ParaMedya Bankacılık ve Finans Gurubu’nda paylaşılmasıyla başladı. Mobinge karşı açılan bir davanın haber konusu yapıldığı paylaşımda  bir  facebook kullanıcısı, yabancı bankalarda görev yapan ve çalışanlara mobbing yapan bazı yöneticileri ZANGOÇ’culuk yapmakla suçladı.
Bu paylaşım  binlerce bankacı tarafından paylaşılıp konuşulmaya başlayınca bazı banka yöneticilerini rahatsız etmeye başladı. ‘Yabancı bankaların başında kendi halkından olan çalışanlara baskı yapan müdürleri anlamıyorum. Papazın bekçisi mi kilisenin zangocu musunuz?’sözleri alt kadro banka personeli tarafından benimsenirken  müdür, bölge satış müdürü, bölge müdürü ve GM yardımcıları tarafından ‘çirkin bir benzetme’ olarak  nitelendirildi.
İKİ FARKLI GÖRÜŞ:
İlk görüş agır mobbingle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden 15 yıllık bankacı C.D, sktörde herşeyin yabancı sermayenin hakim olmasından sonra değiştiğini öne sürdü. C:D, ‘Bankamız yabancıya satıldıktan sonra ilk olarak insani değerler kayboldu. Mesela kanserli olan bir müdür  işten atıldı. Oysa eskiden olsaydı  bu çalışanın mutluluğu için her şey yapılırdı. Yabancı patronları  daha çok kazanıp mutlu etmek için yöneticilerimiz bize adeta köle muamelesi yapıyor.’diye konuştu.
PARA KAZANMAYAN PATRON NE YAPAR?
Kendilerine kilisenin zangoç bezetmesi yapılmasından aşırı derecede rahatsız olan yabancı sermayeli bir bir bankanın bireysel pazarlamadan sorumla Genel Müdür Yardımcısı, bu benzetmeyi haksızlık olarak nitelendirdi.  İsminin açıklanmasını istemeyeyen  banka yöneticisi şunları söyledi:
Bankacılık sektörü gerçekten sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Sektöre yönelik alınan tedbirler pazarın daralmasına ve büyük bir rekabetin başlamasına neden oldu. Evet baskı var! Ancak  bu bankacılığın ruhunda olan bir olay. Sektörün ana felsefesi koş-durma-yoksa düşersin.Bunun patronla alakası yok. Ayrıca kar etmeyen bir patron neden o işi sürdürsün. Eğer herkes akşam evine ekmek götürmek istiyorsa işine sarılık bu dönem daha çok çalışmalı.”
ZANGOÇ NEDİR?
Kilise hizmetini gören ve çan çalan kimse. İstanbul’un fethinden sonra bazı kiliselerde intikam amaçlı müslümanların zangoç görevi yaptırıldığı idda edilmiştir. Yüksek ücret alan bazı müslümanların para için yıllarca kilisede zangoç olarak çalıştığı biliniyor.

 

Resim iki kere tıklaBANKALARA DAVA ŞOKU!

Müdüründen fırça yiyen, geç saate kadar çalıştırılan ,bölge satış müdüründen baskı gören ve dahası psikolojisi bozulan binlerce bankacı soluğu İş mahkemelerinde alıyor. Son bir ay içerisinde bankalar aleyhine çalışanları tarafından yaklaşık 700 dava açıldı. İşte bir davanın öyküsü:


Facebook