BANKALAR ARTIK EMEKLİYİ SEVMİYOR

yazar:

kategori:

Emekliler bankalar için artık hedef müşteri kitlesi olmaktan çıkıyor. Nedeni ise artık emeklilerden verim alınamamsı. İşte bankaların  emekliden vazgeçiren  gerekçeler.
 
İlk kez Finansbank’ın emekli maaşını kendisine taşıyana 300 TL vermesiyle başlayan  emekli müşteri yarışı artık bitiyor. Bankaların emeklilerden vaz geçmesinin gerekçesi ise bu kitlenin artan borçluluğu ve ödeme kalitesinin düşmesi.
Bugüne kadar orta yaş grubunu etkileyen borç  sarmalı üst yaş grubunu da çembere aldı. Yılın ilk 3 ayında 523 bin 498 kişi 7 milyar liralık kredi kullandı. 14 yılda çekilen kredi miktarı 136 milyar lirayı buldu.
3 YILLIK MAAŞLAR BLOKELİ
Emeklilerin  büyük bir bölümü  çeşitli nedenlerden dolayı maaşını taşıdığı bankalara bağımlı durumda. Bunun nedeni ise bankaların verdiği kredilere karşı maaşa koyduğu bloke. Bankalar kredi verdiği emeklilerin maaşlarına  bloke koyuyorlardı. Ancak söz konusu blokenin hukuki olmadığı yolunda görüşlerin ortaya çıkması  bu konuda bankaları sıkıntıya düşürdü. Çektiği krediye karşılık maaşını istediği bankaya taşıyamayan  emekli  tüketici hakem heyetine başvurarak  bu uygulamayı sonlandırabiliyor.
İCRA MÜMKÜN DEĞİL
İcra avukatları genellikle tahsilat amaçlı olarak bankalara doğrudan (emekli maaş hesabı olsun ya da olmasın) 89/1 yani birinci haciz ihbarnamesi göndermek suretiyle emekli maaşlarına haciz koyabiliyorlar.. İcra müdürü tarafından normalde reddedilmesi gereken emekli maaşına haciz konması talebi, banka hesabına haciz konması istemi ile bertaraf edilmiş oluyor. Böylelikle kanuna aykırı da olsa emekli maaşına haciz konabiliyor. Ancak 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5754 Sayılı Kanunun 56.maddesi ile değişik 93 .maddesi 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu madde hükmüne göre emekli sandığından alınmakta olan maaşların haczi mümkün olmuyor. Emekli kuruma dilekçe ile başvurup maaşını istediği yere taşıyabiliyor.
AYNI  GÜNDE 5 KREDİ
Öte yandan bankaların  yeni  emekli maaşlarında yaşadığı bir başka sorun ise krediye karşılık  maaşın taşınmasında  ortaya çıkıyor. Emekliler maaşlarına bloke koyma kaydı ile maaşının 10 katına kadar kredi kullanabiliyor. Bu uygulamayı bazı emekliler  Kredi Kayıt Bürosu KKB’deki  açık ile  5 bankaya aynı anda başvuruyor  ve maaş taşıma ile birlikte kredi alıyor. KKB’de kredi başvuruları hemen görünmediği için krediler onaylanıyor. Bu yolla son 2 yılda alınan binlerce kredinin yasal takibe düştüğü belirtiliyor.

Facebook