200 BİN BANKACININ GÖZÜ BU ANLAŞMADA

yazar:

kategori:

Yapı Kredi Bankası ile Basisen arasında süren toplu iş sözleşme görüşmeleride sona gelindi. Hedef baskısının ortadan kalkması için yapılan pazarlıklarda kısmen uzlaşma sağlandığı öne sürülüyor. Buradan çıkacak sonucun tüm bankacılara uygulanması için Basisen Teşmil isteyecek.
 
Basisen ile Yapı Kredi Bankası arasında  2 aydır süren Toplu İş Sözleşme Görüşmeleri’nde sona gelindi. Sendikanın ilk kez masaya getirdiği ve sözleşmeye girmesini istediği HEDEF BASKISI’yla ilgili olarak işverenle kısmen anlaşma saglandığı öne sürülüyor.
Sızan ilk bilgilere göre sendika işverenden hedef nedeniyle ihtar verilme uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Bu taleb şu anlama geliyor: Bankaların son günlerde sık sık kullandığı hedefini tutturamayanlara 2 ihtar verip iş aktini fesh etme ortadan kalkacak. İşten atmak için disiplin soruşturması gerekecek.İş verene sınulan bir başka teklif ise  hedeflerin  ülke büyümesi ile orantılı tutulması. Yani Türkiye bu yıl yüzde 5 büyürken veya hedefi varken banka yüzde 100 hedef arttırımı yapamayacak.
İZİNDE HEDEF
Bankaların son dönemde bir başka haksızlık ise personele verilen hedefin izinde de devam etmesi.  Bu  sebeble izin yapan bir çok bankacının performansı bozuk görünüyordu. Bu uygulama bankacıların tatili bile bunalımla geçirmesine neden oluyordu. Özellikle bu madde konusunda işveren ile sendika arasında  kesin bir uzlaşma olduğu belirtiliyor.
ÇIKAN SONUÇA GÖRE TEŞMİL
BASİSEN’in bu sözleşmeden çıkan sonucu  Teşmil’e götürceği de iddia ediliyor. İlk kez 2009’de yine Basisen tarafından  gündeme getirilen Teşmil konusunda bankacılar büyük bir hak elde etmişt. O dönem sendika ile İş Bankası arasında yapılan sözleşmenin tüm banka personeline uygulanması konusunda  bir karar çıkmıştı. Ancak  29 Nisan 2009 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu  14898 sayılı kararı ile bir çok maddeyi uygulanamaz hale getirmişti.
 
TEŞMİL NEDİR?
 
Teşmil 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nda yer alan bir mekanizma; bir işkolunda en çok üyeye sahip sendikanın imzaladığı toplu iş sözleşmesinin işkolundaki diğer işyerlerine uygulanmasına olanak veriyor. Sendikanın başvurusu üzerine, hükümet teşmil kararı alabiliyor. Böylece sendikanın sağlamış olduğu haklar işkolunda diğer çalışanlara da uygulanıyor ve örgütsüz çalışanların da çalışma koşulları ve ücretleri iyileşebiliyor. Teşmil, Avrupa ülkelerinde yaygın bir uygulamaya sahip. O kadar ki, sendikalaşma oranlarının yüzde 30’lar seviyesinde seyrettiği Batı Avrupa ülkelerinde teşmil yoluyla toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısı yüzde 70’lere ulaşabiliyor.

Facebook