BANKACILAR İÇİN BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İlk kez bir banka hedef baskısı yapmayacağına dair bir protokole imza attı.  Bu bankacılar için bir milad! Peki bundan sonra ne olacak? en önemlisi bu karar tüm bankacıları nasıl etkileyecek?
Facebook


Metin Tiryakioğlu 30 yıllık gazetecilik  yaşamımda aleyhinde en çok eleştiri yaptığım sendika başkanı.
Türkiye’de bankacılar ezilip, yabancı sermaye tarafımdan IRGAT gibi çalıştırılırken iş kolu sendikası ne yapıyordu?
Nitekim Paramedya Bankacılık ve Finans Grubu’nda  Basisen ile ilğili haberlerin yorumlarında hep bir tepki hep bir güvensizlik vardı.
Bankacıların şu an sorunu ücret değil.
Hedef baskısı. Yani performansa dayalı sistem.
Buna göre bankacı İNSAN olarak görünmüyor sadece hedefleri olan onu yapmak mecburiyetinde olan makina olarak görülüyor. Eger bu hedef tutmazsa hemen atılıp yenisi alınıyor. O da olmaz ise bir başkası.. Bir başkası…
Nasıl olsa Türkiye’de milyonlarca işsiz bankacı var. Karın tokluğuna çalışmaya hazır.
Bu bankaları daha da acımasız yaptı.
BANKALAR NE ZAMAN  ZALİM OLDU?
Bankaların zalimliği son 5 yılda oldu.  Bu sürede vicdansız ve acımasız oldu. Çalışırken kanser olan personelini  işime yaramazsın diye işten attı. Süt izni kullanan kadınları kovdu. Haftasonu sokaklarda kart sattırıp,  geç saatlere kadar soak sokak pazarlama yaptırdı.
 Hedefler aklıl sınırını zorlayacak türden.
Banka genel müdürü koltüğunu koruyabilmek için alt kadrosuna adeta psikolojik baskı uyguluyor. Aslında mobbingin en yüksek dozajına GM yardımcıları  maruz kalıyor. Ama malesef gurularına yedirip bunu  haykıramıyorlar. Ancak şiddet şiddeti doğuruyor ve onlarda bir alt kadroya grup müdürleri ve  bölge müdürlerine baskı uyguluyor. Sonuç olarak şube müdürlerine ordan da personele ulaştığında bu psikolojik şiddetin boyutu  daha da artıyor.
İşte böyle bir dönemde Basise  bu baskıyı  toplu iş sözleime masasına getirdi. Basisen Genel Başkanı Tiryakioğlu ile 3 ay önce yaptığım görüşmede bunu yapacaklarını söyledi.
İnandım mı?
Hayır! Çunku ortada 10 yıldır ezilen  ve psikolojisi bozulan 200 bin bankacı var. Ancak Kurt sendikacı çok iddialıydı. Ona göre, Anayasa Mahkemesi’nin bankacıya grev yasagı getiren maddeyi iptal etmesi ellerini güçlendiren en önemli güçtü. Grev hakkı  sendikaların silahı. Dogru yerde ve doğru zamanda kullanıldığında çok iyi sonuçlar veriyor.
Basisen Yapı Kredi Bankası’na karşı bu silahın ucunu gösterdi mi bilemizyoruz ama dün imzalanan protokolde bu silahın varlığının etkili olduğuna eminim.
Sonuç olarak Basisen bankacıların kaderini değiştirecek bir kararı imzalattı. Koç ve İtalyanlar da büyük bir sorumlulukla bunu imzaladılar.
Bu karar artık sektör için emsal olacaktır.
Mahkemelerde  bilirkişilerin  dayanağı olacaktır.
Bu nedenle çok önemli bir karar.
TEŞMİL GELMELİ
Basisen bu kararın tüm bankacılara uygulanması için Teşmil’in peşinde. Bunun içinde  hükümetin kurulmasını bekliyor. 2009 da yakalanan tarihi karar  AKP’nin  bankalara verdiği taviz ile kullanılamamıştı. Yeni koalisyonda bu ihtimal daha da güçleniyor.
Özellikle AKP-CHP koalisyonunda Teşmil’in hayata geçme ihtimali daha yüksek.
Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde bankacılar için tünelin ucunda ışık belirdi diyebiliriz.
Tabii ki, o ışığa kadar gidebilecek güç ve ruh sağlığı bulunabilinirse…

Facebook