YARGITAY’DAN BANKACIYA MÜTHİŞ BİR KARAR

yazar:

kategori:

Yargıtay onbinlerce bankacıyı da ilgilendiren bir karara imza attı. Yargıtay’ın kararına göre, işverenin fazla mesai ücretini ödememesi işçinin tek taraflı iş fesih hakkını doğuruyor. Bu karar halen fazla mesai ücretlerini  alamayan bankacılar için de emsal olabilecek.
 
Son günlerde Yargıtay’dan çalışan leyhine çok sayıda emsal karar çıkıyor. Yargıtay, çeşitli ücretleri ödemediği için iş akdini  fesheden çalışanları sevindirecek bir karara imza attı. İstanbul’da satış görevlisi olarak çalıştığı işyerinden fazla mesai ücretinin ödenmemesi sebebiyle iş akdini tek taraflı olarak fesheden personel kıdem tazminatı dahil tüm alacaklarını yargıya taşıdı.
Davayı kısmen kabul eden İstanbul 7. İş Mahkemesi fazla mesai ücreti talebini ise prim olarak ödendiği  gerekçesiyle reddetti. Temyiz üzerine devreye giren Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, prim ödemelerinin fazla çalışma olarak kabul edilmeyeceğine hükmetti.
BANKACILARI NASIL İLGİLENDİRİYOR?
Bu karar bankacılar için de emsal temsil edecek nitelik taşıyor. Hukukçular, Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş kurulu tarafından Türkiye genelinde yapılan  bankaların denetiminde personele fazla mesai ücreti ödenmediğini tesbit etmiş ve aralarında İş Bankası, Denizbank, Finansbank’ın da bulunduğu 7 bankaya ödeme emri yollamıştı. Bankalar personeline yüzlerce saatlik mesai ücretini ödememiş ve bakanlığa ceza ödemeyi kabul etmişti.
Bunun üzerine Çalışma Bakanlığı bu bankaların bankalara bir yazı yazarak tüm personele dağıtılmasını istediği yazıda, olayın tüm detayları verilmiş ve çalışanların olayı mahkemeye taşıyabileceğini belirtmişti.
Hukukçular, bakanlığın bu belgesi ile bankacıların dava açabileceğini veya isterlerse bunu gerekçe göstererek tek taraflı iş feshini isteyebileceklerini belirttiler.  Yani bankacılar kendi rızası ile istifa etse bile, bankanın mesai ücretini ödemediğini gerekçe gösterip tazminat ve bu ücretleri isteyebileceği anlamına geliyor.

İŞTE O BELGE:
Bankacıları mahkemede haklı çıkartacak o belge:



AÇIKLAMA: BU BELGE AYNI ZAMANDA İŞ BANKASI, DENİZBANK, VAKIFBANK, TEB VE İNGBANKASI İÇİNDE  BULUNMAKTA OLUP ÇALIŞMA BAKANLIGI İŞ TEFTİŞ KURULUNNDAN ALINMASI MÜMKÜN.
Facebook