HSBC’NİN DEMİRBANK ÇIKMAZI

yazar:

kategori:

Brezilya birimini 5 milyar dolara satan HSBC, Türkiye’deki birimini 800 milyon dolara bile satamıyor. Bankanın bir hafta öncesine kadar hevesli alıcısı İNG yine ek süre istedi.
 
 2003 yılında başlayıp 2010 yılına kadar büyük paralar eden Türk bankacılık sektöründe  artık banka tabelaları para etmiyor. HSBC”nin 350 milyon dolara alıp 800 milyon dolara İNG Bank’a satmak istediği Türkiye birimi ile ilgili satış işi arap saçına döndü. Önceki hafta satış sözleşmesini imzalayacak olan İNG Bank  AİHM”in son dakika kararı ile masadan kalkmıştı. Bu kararda  Türkiye Demirbank’a haksız yere el koymaktan mahkum edilmişti. İNG Bank, AİHM”in bu kararını gerekçe göstererek satışa imza atmamış ve bir hafta ek süre istimişti.
EK SÜRE BİTTİ
HSBC’nin Brezilya Birimini 5.2 milyar dolara satışının gerçekleştiği gün İNG Bank bir kez daha satış masasından kalktı. İNG Bank Türkiye’den bir üst düzey yetkili, satın alma ile ilgili Türkiye’den garanti istediklerini belirtti. Söz konusu yetkili,  Türk hazinesinden lisans garantisi istiyor. Ancak şu ana kadar Türkiye, İNG tarafına böyle bir garanti sözü vermedi. Bu nedenle İNG satış masasından bir süreliğine daha geri çekildi.
SATIŞ YATABİLİR
İNG’nin Türkiye’den garanti istemesi satış işini zora sokarken,  böyle bir garantinin Türkiye tarafından bu siyasi belirsizliğin hakim olduğu ortamda verilemiyeceği öne sürüldü. Bu nedenle İNG’nin  HSBC Türkiye’yi almaktan tamamen vazgeçebileceği öne sürülüyor.

Facebook