DENİZBANK OLAYI MECLİS’E TAŞINDI

yazar:

kategori:

Bundan böyle emekli maaşlarının sadece Denizbank tarafından verilmesini sağlayacak anlaşma Meclis’e taşındı. CHP soru önergesi verdi. Tartışma büyüyor.
Her yıl yaklaşık 500 bin emeklinin maaşını bundan böyle Denizbank’ın vermesi için SGK ile yapılan anlaşmaya olan itiraz Meclis’e taşındı. CHP Milletvekili Akif Hamzacebi .bir soru önergesi vererek Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırmasını istedi. 
İşte o soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından Anayasa’nın 98’nci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’ncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 05.08.2015
M. Akif Hamzaçebi
İstanbul Milletvekili

29 Temmuz 2015 tarihli medyada, Sosyal Güvenlik Kurumunun emekli aylıklarının ödenmesi konusunda Denizbank ile; Temmuz 2015 ayı itibariyle yeni emekli olanların emekli aylıklarının kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası yerine Denizbank’a yatırılacağı; emeklinin üç yıl süreyle Denizbank’ta kalması halinde 300-TL promosyon alması; Denizbank’ın şubesi olmayan yerleşim yerlerinde de PTT ile imzalanacak protokol çerçevesinde ödemelerin PTT Şubeleri aracılığıyla yapılması konularını içeren protokol imzaladığı; piyasada faaliyet gösteren diğer bankaların kendilerine haber verilmeden bu şekilde bir tercihin yapılmasından rahatsız oldukları; bunun haksız rekabet yarattığı haberleri yer almıştır.
Kamu kurumlarında maaş ödemelerini gerçekleştirecek banka seçiminde genel kabul gören uygulama, ilanla bankaların davet edilmesi ve en uygun koşulları sağlayan bankayla promosyon protokolü imzalanması şeklindedir. Nitekim 20 Temmuz 2007 tarih ve 26588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesinde kamu çalışanlarına ödenen aylık ve ücretlerin ödenmesine aracılık edecek bankaların seçiminin “istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edileceği” ifade edilmiştir.
Bu kapsamda:
1-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Denizbank’la protokol imzalanmadan önce istekli diğer bankalarla da görüşülmüş müdür? Görüşülmüş ise hangi bankalarla görüşülmüştür?
2- Hemen hemen her yerleşim yerinde şubesi olan kamu bankaları veya yaygın şube ağına sahip özel bankalar yerine Denizbank hangi gerekçelerle seçilmiştir?
3- Eğer diğer bankalarla görüşülmemiş ise neden görüşülmemiştir? Diğer bankalarla görüşülmeden sadece Denizbank ile görüşülüp protokol imzalanmasının piyasada açık rekabet koşullarını bozduğunu düşünüyor musunuz?
4- Daha önce kamu bankaları ve PTT aracılığıyla yapılmakta olan emekli maaşları ödeme sisteminde değişiklik yapılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?
5- Denizbank ile yapılan protokol kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir yarar sağlanmış mıdır?
6- Denizbank’ın seçimine ilişkin protokolün hazırlanması ve imzalanması sürecinde kendilerine maaş ödenecek emeklilere söz hakkı verilmiş midir

Facebook