4 BANKA DAHA VAR?

yazar:

kategori:

Garanti, İş ve Finansbank’a verilen müthiş cezanın  4 bankaya daha verileceği öne sürüldü. Tüketici kredilerinde müşterilerini aldattıkları öne sürülen bankalara venilen cezalar bankaların neredeyse 3 aylık karına karşılık geliyor. 1′ kamu 3 özel bankaya her an ceza gelebilir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından  bu yıl içerisinde toplam 12 bankada yapılan incelemelerde  kredilerde aldatıcı işlem yapanlar belirlendi. Gösterilen faiz oranı ile müşteriye yansıtılanın farklı olduğunu belirleyen Bakanlık  şimdilik İş Bankası, Garanti ve Finansbank’a ciddi bir ceza kesti. Ancak dosya incelemelerinin devam ettiği ve önümüzdeki günlerde 1’i kamu 4 bankaya daha büyük bir ceza geleceği öne sürüldü.
Edinilen bilgilere göre, bankalar bakanlık tarafından kendilerine teblig edilen 45 milyon ile 115 milyon lira arasındaki cezayı resmen şaşkınlıkla karşıladılar. Bankaların üst yönetim kadrosu önceki gün geç saatlere kadar toplanıp hukukculardan nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgi aldılar.
YAPILAN SABİT BİR SUÇ
Öte yandan üst düzey bir bakanlık yetkilisi bankaların yaptığı eylemin açık bir suç olduğunu belirterek, “bu işlem sadece 3 bankayı kapsamıyor. Önümüzdeki günlerde bazı bankaların da dosyası tamamlanarak gerekli ceza belirlenecek”dedi.
Bu arada biri kamu biri ise yabancı sermayeli bankaya son yılların en büyük para cezası verilebileceği de öne sürülüyor. 
NASIL BİR SUÇ
Bankalara neredeyse üç aylık karlarına yakın ceza verilmesine neden olan konu tüketici kredilerinden kaynaklanıyor. Bankalar son 6 ay içiresinde düzenledikleri kampanyalarda  belirli sabit faizli kredi reklamı yapıyordu. Ancak tüketici bu kredileri alırken banka farklı bir hesaplama yöntemi kullanarak vatandaşlardan daha yüksek faiz tahsil ettiği öne sürülüyor.
Facebook