BANKALARIN BÜYÜK ALDATMACASI

yazar:

kategori:

Çok değil daha yılın ilk günlerinde neredeyse tüm gazetelerde çıkan “11 banka 11 bin kişiyi işe alacak”haberi büyük bir aldatmaca çıktı. Bankalar tam tersi eleman çıkarttı.
Türkiye’de bankacılık sektörü kriz kelimesinin daha K harfini duyar duymaz personel azaltmaya gidiyor. Hiç biri zarar değil tam tersi yüksek kar açıklamasına rağmen krizi bahane eden bankalar personel çıkartıyor.Şu ana kadar işsiz kalan bankacı sayısı net olarak belli değil.  Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bankalar personel sayısını azaltmadı tam tersi arttırdı. 
Bu yılın daha ilk haftası  neredeyse tüm gazete ve internet sitelerinde çıkan bir haber bankacıları umutlandırmıştı. Bu haberde Türkiye’de 11 bankanın toplam 11 bin yeni personeli işe alacağı belirtiliyordu. Ancak bu haberin gerçek olmadığı bankalar tarafından basına aldatıcı bilgi verdiği ortaya çıktı. Haberin yayınlanmasının üzerinden daha 6 ay geçmeden yüzlerce bankacı işsiz kaldı.
Banka bazında toplanan işsiz bankacı sayısının 2 bin civarında olduğu iddia ediliyor. Ancak Türkiye Bankalar Birliği verileri ise bankaların tam tersi yılın ilk 6 ayında personel arttırdığı görülüyor.
PİRİM KARŞILIĞI DİREKT SATIŞ PERSONELİ
Bankaların cinliği burada da ortaya çıkıyor. Personel alacağım diyerek tam tersi işten çıkartmalar yapan bankalar yüksek maaşlı olduğunu iddia ettiği kişilerin yerine telefonla veya sahada  direkt satış yapacak asgari ücret artı primle çalışan personel alıyor. 
Bankaların son dönemde aldığı tüm personelin  direkt satış pazarlama elemanı olduğu belirtiliyor.
GEÇMİŞTE DE BÖYLE OLMUŞTU
Kriz söylentisi bile bankaların personel çıkartmasına yetmişti. Geçmiş dönemde özellikle 2008 ve 2013 yılında Akbank’ın hemen personel çıkartması büyük tepki almıştı.
ÇIKARTMIYOR İSTİFA EDİYORLAR
Bankaların bu yıl devreye soktuğu yeni yöntem ise devleti ve yasaları aldatmaya yönelik. Bankalar son 3 ay içerisinde yaklaşık 5 bin personeline  çeşitli nedenlerle savunma alıp ihtar verdi. Bu ihtarların büyük bir bölümünü zoraki istifaya dönüştüren bankalar, direnen personele ise ikinci ihtardan sonra çıkış verdi. 

Facebook