FİNANSBANK KAÇ LİRA EDER?

yazar:

kategori:

Bankacılık dünyası Yunanlı hissedar tarafından satışa çıkartılan Finansbank’ın fiyatını tartışıyor.2.7 ile 3.5 milyar dolar arasında konuşulan değer Türk bankacılık sektörü içinde yeniden bir ölçü olarak görülecek. İşte talipler ve havada uçuşan rakamlar:
Türkiye’de en son banka satın alma operasyonunu  Ruslar ve Çinliler yaptı. Ruslar, Denizbank’a yaklaşık 3.5 milyar dolar gibi oldukça ciddi bir para verirken  Tekstilbank’ı Çinliler 650 milyon liraya aldılar.HSBC Türkiye’de pazarın daralması ile birlikte bu birimini satışa çıkarttı ancak 770 milyon dolara alıcı bulamadı. 
Şimdi Finansbank satışa çıkıyor ve bu kötü bir dönemde Finansbank’ın fiyatına yönelik çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. 
Bu spekülasyonların büyük bir bölümü  çok az bir oranda işlem gören borsadaki fiyatları etkilemeye yönelik olduğu iddia ediliyor. Son bir hafta içerisinde Finansbank’a yönelik yaklaşık 10 farklı haber yer aldı ve bu haberde yaklaşık 6 alıcı adı verildi.
ALICILAR:
GARANTİ BANKASI: Finansbank ile ilgili olarak basında Garanti Bankası’nın adı da geçiyor. Bu bankanın adı daha önce HSBC içinde geçmiş ancak İspanyol hissedar yalanlamıştı. İspanyolların farklı bir banka ile değil de Garanti Bankası ile Türkiye’deki pazarlarını büyütme planlarından dolayı bankacılık çevresi Garanti Bankası’nın talip olduğu yolundaki haberleri gayri ciddi ve spekülasyona yönelik buluyor.
YAPI KREDİ BANKASI: Yine Türkiye’den alıcı olarak gösterilen Yapı Kredi Bankası bu haberi yalanlamadı. Ancak YKB’den bir üst düzey yetkilisi, böyle bir arzunun ne Koç Grubu’nda ne de İtalyanlar’da olduğunu söyledi. Her iki grup da bankacılıkta şahlanma döneminin artık sonuna gelindiğine inanıyor.
FİBA-HÜSNÜ ÖZYEĞİN: En çok spekülasyon yapılan isimlerden biri de  Finansbank’ın eski sahibi Hüsnü Özyeğin’in talip olduğu yolundaki haberler. Hüsnü Özyeğin bu haberi şu ana kadar ne doğruladı ne de yalanladı. Ancak Paramedya.com olarak daha önce de yaptığımız araştırmalarda Hüsnü Özyeğin’in böyle bir girişiminin kesinlikle olmadığını ortaya koydu. Fibabank’ın bir süre önce HSBC’nin kredi kartları bölümünü satın almak için İngilizlerle görüştüğü ancak dikkate alınmadığı öne sürülüyor. Yine Hüsnü Özyeğin’e yakın kaynaklar, Özyeğin’in Finansbank’ı almak yerine Fibabank’ı büyütmeyi tercih edeceğini öne sürüyorlar.
PEKİ FİYATI NEDİR?
Tüm bunları bir kenara bırakıldığında Finansbank için çeşitli fiyatlar konuşuluyor. Bu rakamlar yine basında yer alan haberlere göre, 3.8 milyar dolar ile 2.7 milyar dolar arasında değişiyor. Bu rakamların gerçeği yansıtmadığı ve tamamen spekülasyona yönelik olduğu da belirtiliyor.
ANALİSTLER NE DİYOR?
Finansbank’ın fiyatına yönelik Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’in yaptığı araştırma haberde ortaya çıkacak fiyatın hiç de konuşulduğu gibi olmadığını ortaya koyuyor:
İşte o haber:
2015 yılında yüzde 40’ı için ihaleye çıkılan ancak ertelenen Finansbank satışı duyumlara göre artık NBG’nin elindeki tüm pay için görücüye çıkıyor. 2006 yılında Fiba Holding tarafından 3.8x Piyasa Değeri / Defter Değeri ya da başka bir ifade ile tamamı 5.5 milyar dolara denk düşecek şekilde satılan bankanın şimdilerde piyasa değeri 4 milyar dolar civarında. Diğer yandan, sadece yüzde 0,2 halka açıklık oranı olan bankanın son günlerdeki spekülatif yükselişi aslında bir gösterge değil.

Şu an 2.1x PD/DD çarpanı ile işlem gören bankanın 2006 yılındaki çarpanlara ulaşması oldukça güç.

HSBC’nin bir türlü gerçekleşmeyen satış hikayesindeki konuşulan çarpanları ve Türk bankalarının 1’den düşük beklenen PD / DD çarpanları ile de işlem gördüğünü ve bankacılık sektöründe sürekli gerileyen çarpanları göz önünde bulundurunca olması muhtemel fiyat çok daha düşük seviyelere tekabül ediyor.

9 milyar TL özkaynağı olan bankanın bu fiyatlara yakın bir TL değerinden satılması PD/DD rasyousunu 1 civarına taşıyacaktır. Bu da dolar olarak 3 milyar doların biraz altına geliyor. 2006’da yarısına bu fiyat ödenen bankanın şimdi tamamı bu değer mi edecek? olabilir.
Facebook