EĞİTİME MESAİ ÖDENMELİ

yazar:

kategori:

Bankaların hafta sonları personelini eğitime çalırması halinde  iş kanunlarına göre  mutlaka mesai ödemesi gerektiği belirtildi.
İş Sağlığı ve güvenliği uzmanı Sevil Çetinkaya, Paratuyo.com’a yaptığı açıklamada bankaların personellerini  hafta arası içler aksamasın diye eğitime almadığı ve sadece haftasonu bu toplantıları yaptığını belirterek, “Oysa Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik’in 6.maddesine göre açık bir suçtur” dedi.
Sevil Çetinkaya,  yönetmelik’in 6 maddesinde “Verilen eğitimler, çalışanlara herhangi bir mali yük getirmeyecek şekilde düzenlenir ve eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır” denildiğini ifade ederek bankacıların sık sık haftasonları eğitimlerinin yasal olmadığını dikkat çekti.
Çetinkaya bu konuda şöyle konuştu:
“Bankalar hafta arası  personelin işi aksamasın diye eğitimleri Cumartesi Pazar gününe alıyor. Oysa her çalışanın mesai süresi yasalarla belirlenmiştir.  Cumartesi günü çağrılması o eğitim de olsa çalışanın fazla çalıştırılması anlamına gelmektedir. Bu durumda işveren yani banka çalınlarına faza mesai ödemekle yükümlüdür.”
MESAİ ÜCRETİ ALABİLİRSİNİZ
Bankaların hafta sonu yaptıkları eğitimlerde geçen süreniz karşılığında mesai ücreti almak için yapmanız gereken tek şey o tarihler arasında çalıştığınızı ispat etmeniz. Bunun için sizin o gün eğitimde olduğunuzu gösteren yazışmalar, davetler ve bina giriş çıkış kayıtları Çalışma Bakanlığı için yeterli delil olarak kabul ediliyor. Yine çalışanlara verilen eğitimlerin belgeleri de ispat için yeterli olarak kabul ediliyor.