BANKALARIN VADESİZ ÇILGINLIĞI

yazar:

kategori:

Bu yılın üçüncü çeyreğinde karlarında büyük düşüş yaşayan bankalar çareyi vatandaşın cebindeki paraya diktiler. Bankaların son hedef baskısı vadesiz mevduatta. Yani bedava para bulmak için personele baskı yapıyor.
Dünyada bir eşi benzeri dahi olmayan sistemle çalışan Türk bankaları, ticari zararlarını vadesiz mevduat yani maliyetsiz bedava para ile kapatmaya çalışıyorlar.  Üç çeyrek solo bilançoda ticari zararları nedeniyle karlarında büyük düşüş yaşayan yabancı kökenli 2 banka tüm umudunu vadesiz mevduata bağladı.
Şube personeline yılın son iki ayına girildiğinde ek vadesiz mevduat hedefi veren bankanın bu konudaka baskısı mobbinge dönüştü.
Söz konusu bankaların şube personeline verdiği vadesiz hedefi son iki ay için neredeyse bir yıllık hedefle aynı durumda.
MÜŞTERİYİ İKNA EDİN!
Yabancı bir bankanın Ege Bölgesi’nde tüm şubeler yıl sonuna kadar adeta vadesiz seferberliği başlattı. Bizzat bölge müdürünün baskı ile takip ettiği vadesiz hedefi aynı zamanda tehdide de dönüşmüş durumda. Sık sık, “müşterinizi ikna edin parasını vadesizde tutsun”baskısı yapılırken, hedefini tutturamayanlara ise düşük performans verileceği tehdidi yapılıyor.
BDDK MÜDAHALE ETMELİ
Bankaların vadesiz mevduat konusunu artık iyice abarttığını belirten Finans Uzmanı Halil Kara, “bu noktadan sonra artık BDDK’nın bu vadesiz konusuna el atması gerekiyor” dedi. Makul miktarda vadesizin bankalarda tutulmasının normal olduğunu belirten Kara şunları söyledi:
“Bankalar bazı şubelere aylık 5 milyon ile 10 milyon arasında vadesiz hedef veriliyor. BDDK uzmanları hiç sormuyor mu, bir şubede  insanlar nasıl 10 milyonunu hiç faiz talep etmeden vadesizde bırakırlar diye?.”
ET ETKİLİ VADESİZ YÖNTEMİ
Vadesiz mevduat yaratmak için yapılan hedef baskısı personelin akıl almaz yöntemlere başvurmasına neden oluyor. Özellikle bireysel pazarlama tarafında konut ve ihtiyaç kredileri bir ya da iki gün çeşitli bahaneler üretilerek vadesizde tutulurken, diğer bir yöntem ise aylık mevduatların valörünün bir ya da iki sür sonra başlatılması olarak kullanılıyor. 
BDDK NE YAPABİLİR?
Bankaların halkın parasını bedava kullma hırsının önüne geçebilecek tek kurumun BDDK olduğunu belirten Halil Kara, bunun için de SPK’nın aracı kuruluşlara getirdiği zorunluluğun bankalar içinde uygulanmasını istedi. Aracı kuruluşların yatırncıların parasını özel talep olmaması halinde otomotik repo zorunluluğu getiren SPK bu konuda sıkı denetim yapıyor. Kara’ya göre, bankalar faiz istemeyen vatandaşlardan belirli bir miktardan sonra yani 10 bin lira gibi bir rakamdan sonra onay alması gerekiyor.
Facebook