AKTİFBANK: AZ ŞUBE ÇOK İŞ!

yazar:

kategori:

Aktifbank, kolay kredi satmanın yolunu PTT ve bakkallarda buldu. İşte bankanın yeni büyüme hedefi!
Aktif büyüklüğünü 2010’dan 2014’e 1 milyar 480 milyon TL’den, 6 milyar 270 milyon TL’ye, öz kaynaklarını ise 214 milyon TL’den 889 milyon TL’ye çıkardıklarını söyleyen Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, “Bu büyümenin temelinde 2007’de gerçekleştirdiğimiz dönüşüm yatıyor. 2009’da 1 milyon TL olan bireysel kredilerimiz, 2011’de 700 milyon TL’ye ve 2015’te 1.5 milyar TL’ye çıktı. Bu hızlı büyümeyi PTT, bakkallar, önde gelen markaların perakende noktaları gibi yaygın ağları kullanarak sağladık. Ülke genelinde sadece 8 şubemiz olmasına rağmen, 300-400 şubeli bir banka ile aynı seviyede kredi veriyoruz” dedi.

 Sümer, Aktif Bank’ın 2007’nin başında strateji değiştirerek, küçük banka olmaktansa, az şube ile dinamik büyüyen bir banka olma hedefine yöneldiğini belirterek, “Bu konuda çok yatırım yapıldı. 650 personelimiz var, yarısı IT ve operasyon ekibi. Bu altyapı meyvesini verdi. İki yıl hazırlıktan sonra PTT ile anlaşma yaptık. PTT kredileri çıkmaya başladı. Çok takdir gördü. Bunların sonuçlarını aktif büyüklük, öz kaynaklar ve karlılıkta görmeye başladık. Keza bono ihracını 2009’da ilk kez biz yaptık. Onunla kaynak tarafında da Türkiye’ye yeni bir ürün kazandırdık. Piyasa oyuncuları beğendi ve diğer oyuncular da kullanmaya başladı” diye konuştu.
Yatırımcının bizi bir tatlı olarak düşünmesini istiyoruz
Aktif Bank’ın ilk özel bankacılık şubesini 6 ay önce İzmir’de açtığını hatırlatan Sümer, çok şubeli olmaktansa daha yaygın ağları kullanmayı amaçladıklarını vurguladı. Sümer, şunları söyledi: “Sadece 8 şubemiz olduğu için giderlerimiz de son derece az. Orta ölçekli bir bankanın 9 aylık giderleri 1 milyar TL iken, biz 70-80 milyon TL giderle aynı krediyi veriyoruz. Bu nedenle getiri anlamında bizimle yarışacak banka çok az. Bizim herkese ulaşmak gibi bir çalışmamız yok. Özel kesime hitap ediyoruz. 500-1 milyon arasındaki meblağı değerlendirmek isteyen yatırımcıyı hedefliyoruz. Daha sofistike ürünlerimiz var. Artan faizli bonomuz var, opsiyonlar, türev ürünlerimiz var.. Zaten bizim büyüklüğümüz 7.5 milyar TL. Seneye 9 milyar civarında oluruz. Ondan sonra 10 milyar TL, onun dolar karşılığı olarak hayatımıza devam ederiz. İnsanlara güzel bir alternatif sunmak istiyoruz. Ana banka olamayız belki, ama yatırımların değerlendirildiği menüde bizim de olmamız lazım. Yatırımlarınız için bir alternatif olarak bize de bir bakın; bizi yemekte bir tatlı olarak düşünün diyoruz.”

Facebook