APTAL MÜŞTERİ AKILLI BANKACI

Banka reklamlarında hep aptal müşteri, akıllı bankacı profili var.  Bu ne kadar gerçeği yansıtıyor? Dışı seni içi beni yakar türünden bir olay.
Bankaların televizyonlarda yayınlanan reklamları hiç dikkatinizi çekti mi?
Neredeyse her 10 reklamdan 8’inde aptal, hiç bir şeyden anlamayan ve dalga geçilen bir müşteri tiplemesi var. Karşısında ise akıllı ve kendinden emin bir bankacı profili.
Öncelikle ben bir banka müşterisi olarak aptal olduğumu hiç sanmıyorum. Bankaların müşterilerine böyle bir profil çizmelerini ise kesinlikle kabul etmiyorum.
Türkiye’de mevcut yasalar bugüne kadar malesef hep bankaların leyhine oldu ve vatandaş hep aptal konumuna düştü.  10 yıldır bankalar tarafından adeta soyuldu ve hiç sesini çıkartamadı.
Buna izin veren elbette Türkiye’yi yöneten hükümettir.
Hükümet 70 milyonluk ülkeyi bankaların vicdanına teslim ederse onlarda elbette bizleri aptal görecek ve bunu da reklamlarında açık açık ifade edecek.
Böyle bir şey kabul edelemez.
Diyeceksiniz ki kabul edilmese reklamları döner mi? Elbette sizde haklısınız. Mesela en çok dikkatimi çeken  bir Fransız sermayeli olmasına rağmen başında Türk kelimesini kullanan bankanın reklamı.  Ünlü bir oyuncuyu öyle bir hale sokmuş ki!  En çok bu reklama gülenlerin haline acıyorum.  Tiplemedeki karekter saf anadolu insanı.  Bu reklamda resmen Türk insanı ile dalga geçiyorlar.
Buradan kendisi Fransız olmasına rağmen isminin başında Türk kelimesini kullanan bu bankanın yöneticilerine soruyorum:
Siz bu reklamı Fransa’da oynatabilirmisiniz?
Dahası bu reklamı oynatmanıza izin verirler mi?
Verdiler diyelim  Fransız halkının tepkisi ne olur?
Aslında adamlarda haklı.
Burası Türkiye… Önümüze ne koyuyorlarsa bal gibi yiyiyoruz.
KİM AKILLI?
Gelelim madalyonun diğer yüzünü.
Tamam 70 milyon aptal.. Ve bunu da yedik! Ya akıllı gösterdiğiniz, farklı imaj çidiğiniz gerçekten sizin personeliniz mi?
5 yıldır bankacıların sorunlarını yazıyorum. Onları köle gibi çalıştıran sistemi anlatmaya çalışıyorum. Hedef baskısıyla personelini avareye döndermediniz mi? Onları haftasonu sokaklara dökerek millete kredi kartı pazarlaması için yalvartmadınız mı? Bu saygın meslegi ayağa duşürmediniz mi?
Her fırsatta müşteri memnuniyeti anketi yapan Rus, Fransız, İngiliz ve Yunan  sermayeli bankaların yöneticilerine soruyorum:
Hiç personel memnuniyeti anketi yaptırdınız mı?
Samimi bir ortamda yapılan anketten kaç personeliniz memnun?
Onları  hedeflerini tutturamamaları halinde kovulacağını hergün gözünün içine sokarak ruh sağlıklarını bozan bankalar ne kadar samimi?
Bankalar malesef bize samimi olmadıkları gibi kendi çalışanlarına da samimi değiller.
Aslında bankalara da kızılacak bir durum yok ortada. Kızmamız gereken kendimize. Önce bizimle ayal eden o kuruluşların halen kapısını açıyoruz.
Kolaya kızıp protesto eden insanlar malesef kendisini kazıklayan ve üstüne üstlük reklamlarda da dalga geçen bankaları neden protesto etmez anlamam..