MERKEZ BANKASI SAĞLAM DURDU

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın son hamlesi ne anlama geliyor? FED ve enflasyon endişesine rağmen duruşunu bozmayan bir Merkez Bankası.
Küresel çapta Euro bölgesinde yaşanan ekonomik sorunlar ve Birleşik Devletler Merkez Bankası Fed’e dair kaygıların halen gündemde olması, finansal piyasalarda belirsizliğin devam etmesine neden olmakta. ABD’de uzun süredir devam eden parasal genişlemenin sonuna yaklaşıldığına dair beklentinin artması, geçtiğimiz üç aylık dönemde Dolar’ı güçlü kılan etken olurken, son günlerde Fed başkanlarından gelen gevşek para politikasına dair söylemler Dolar’ın ateşini düşürmeye başladı. İç piyasaya baktığımız zaman, Euro bölgesi Merkez Bankası ECB’nin bilançosunu genişletmeye yönelik hamlelerde bulunması, gelişmekte olan ülkeler arasında en çok bize fayda sağladı ve Türk Lirası’nın genel olarak Euro ve Dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu.

Bugün TCMB’nin gerçekleştirdiği PPK toplantısı sonrası açıklanan kararlarda, düşen emtia fiyatlarının ilerleyen süreçte enflasyon üzerinde frenleyici etki yaratmasının beklendiği görülüyor. Merkez’in açıkladığı faiz oranları incelendiğinde, önceki döneme göre bir değişlik yapılmamış olması ve TCMB’nin sıkı duruş mesajının arkasında durduğunu göstermesi, Türk Lirası’nda değer artışı yarattı. Açıklama sonrasında Dolar / Lira paritesi 2,23 seviyesine doğru geri çekilme yaşadı.

Merkez Bankası, aynı zamanda yayınladığı Para Politikası Kurulu raporunda, sıkı duruşun ve alınan önlemlerinin etkisiyle enflasyon üzerinde olumlu etki görüldüğünü de belirtmiş durumda. Bununla birlikte küresel çapta yaşanan talep azalmasına rağmen ihracatın artmaya devam edeceğinin beklenmesi ve büyümeye olumlu katkı sağlanacağının vurgulanması Türk Lirası’nın değer kazanmasına neden oldu. Merkez’den gelen bu açıklamalarla birlikte önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon raporunun önemi bir derece daha artmış durumda.

Bugün yaşanan gelişmelerle birlikte TCMB’nin yayınladığı raporda, ilerleyen süreçte açıklanacak olan her türlü yeni verinin ve haberin geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirebileceğini belirtmiş olması, TCMB’nin Fed’in hareketini görmek istediği algısı da yarattı. Bu açıklamayla birlikte, önümüzdeki hafta iç piyasanın kapalı olduğu 29 Ekim Çarşamba günü ABD Merkez Bankası Fed’in FOMC toplantısı sonrası alacağı kararların önemi bizim için daha da artmış oldu. Fed’in tahvil alım programını sonlandırması beklenen toplantı sonrasında yumuşak bir geçiş sağlamak adına gevşek para politikasının bir süre daha devam edeceği mesaj verilirse, BİST 100 endeksinde yükselişin devam etmesi ve Dolar / Türk Lirası paritesinin 2.20 bölgesine kadar gerilemesi beklenebilir.
KAYNAK YORUM:Emre Çayırlı / Analist, İntegral Menkul Değerler