‘Konut müşterisi getir, komisyon al’

yazar:

kategori:

Emlakçılar bankaların en gözde müşteri kaynağı oldu. Bankalar emlakçıya komisyondan sonra araba da vermeye başladılar.
Bankalar kar marjları düştükçe bireysel kredi pazar paylarını korumak veya artırmak için sektörde bugüne değin görülmemiş pazarlama yöntemlerine başvuruyorlar.
Geçen yılın daralan bireysel konut kredi taleplerini canlı tutmak için hemen her mahallede insanlarla yakın teması bulunan emlakçılara ‘Konut müşterisi getir, komisyon al’ yaklaşımında bulunan sektördeki bazı bankalar şimdi de ‘Konut kredisi müşterisi getir, otomobil kazan’ kampanyaları yürütüyor.
İlk kez yabancı sermayeli bir bankanın başlattığı bu kampanyayı yine yabancı sermayeli iki büyük banka da yapmak için proje hazırlıyor.
SEÇ BEGEN AL
Kampanyaya göre, bankaya konut kredisi talebi göndermeyi taahhüt eden emlakçı istediği otomobili seçme hakkı elde ediyor.
Emlakçı seçtiği otomobil için bir kuruş para ödemiyor. Ancak otomobilin fiyatına göre bankaya konut kredisi müşterisi getirme tahhüdünde bulunuyor.
 
Kampanya tahsis ücretiyle yürüyor
 
Türkiye’de yaratılan son bankacılık yöntemine göre bankacı – emlakçı – oto bayii işbirliği şöyle işliyor:
50 bin liralık otomobil için banka emlakçıya 50 bin lira otomobil kredisi veriyor. Emlakçı ise arabanın taksitlerini  bölgesindeki bankanın şubesine yönlendirdiği konut kredilerinin komisyonu ile ödüyor.
Komisyon ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu‘nun (BDDK) dosya masrafını kaldırması nedeniyle kredi alan vatandaştan kesilen kredi tahsis ücretlerinden oluşuyor.
Banka çalışanlarından biri sistemin çalışmasına ilişkin şöyle bir örneklemede bulundu:
“Emlakçı aldığı otomobilden dolayı ayda 2 bin TL kredi ödemek zorunda. Ancak bankaya 4 kredi talebi gönderdiğinde o ay otomobil taksiti ödemiyor. 8 tane gönderdiğinde ise 2 ay ödemiyor. Eğer 4 kredinin altında kredi yönlendirirse 500 TL  bankaya ödeme yapıyor.Bu rakamlar alınan otomobilin modeli ve ücretine göre değişiyor.”