HSBC’DE NE OLUYOR?

yazar:

kategori:

HSBC’nin  ticari bankacılıkta aldığı küçülme kararı Türkiye’de bankacılık sektörünün tartışılmasına neden oldu. Bu karar ne anlama geliyor?
Türkiye 10 yıl önce 100 milyon dolarlık bankanın 3 milyar dolar ettiği ülke değil artık. Sektörde 2014 yılında başlayan daralmanın 2015 yılında daha da artması bekleniyor. Bunun en büyük işareti ise İngiliz HSBC Bank’tan geldi.
Banka  ticari bankacılıkta küçülme kararı aldı.
Peki bu karar ne anlama geliyor?
Bankacılık çevreleri, küçülme kararının Türkiye’yi yakından izleyen İngiltere’deki üst yönetim tarafından alındığı ve Türk yöneticilere teblig edildiğini öne sürüyorlar. Bankanın geçtiğimiz haftalarda bireysel müşterilere yönelik açıkladığı kampanyanın da amacı böylece ortaya çıkmış oluyor. Banka aldığı bir karar ile bireysel müşterilere, kendileri ile çalışmaları halinde büyük avantajlar sağlayan paket açıklamıştı.
Bankanın açıkladığı bu paketin ne kadar başarılı olup olmayacağı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Ancak, HSBC Bank üst yönetiminden sızan bilgilere göre, banka Türk piyasasından çekilmeyi düşünmüyor.Bunu rağmen ticari bankacılıkta aldığı küçülme kararının aslında genel bir küçülme operasyonu olduğunu belirtiyorlar.
Türkiye’de daralan pazarın ve ülkenin büyüme hedefinin yüzde 10’lardan yüzde 2-3’lere kadar düşmesi bankacılık sektörü için büyük bir karamsarlık yaratmıştı. Bankanın 2015 yılında planlı olarak küçülme operasyonunu sürdürmesi bekleniyor.
BANKACILARI NASIL ETKİLEYECEK?
HSBC’nin ticari bankacılık kanadından kısmen çekilmesi ile birlikte çok sayıda bankacının işsiz kalması bekleniyor.Bankanın yılın ikinci çeyreğinden sonra bazı şubelerini kapatma veya birleştirme yoluna gideceği de öne sürülüyor.