Masum Değiliz Hiç Birimiz

Tecrübeli bankacı, sektöre yönelik özeleştiri yaptı. Bankacılık sektörüne bugüne kadar kimse böyle bir bakış açısıyla bakmadı. Sektörün sorunu nasıl çözülür, nasıl başladı bu karmaşa, kim başlattı  ve KİM SUÇLU?
Eller günahkar
Diller günahkar
Bir çağ yangını bu bütün
Dünya günahkar 

Ve Sezen söyler biz her zamanki gibi hüzünlenerek dinleriz, ‘masum değiliz hiçbirimiz’ cümlesi ne anlamlıdır, Ne güzel bir özeleştiridir artık iğneleri batırma zamanıdır.
Hem kendimize hem de herkese…
Bu sektörde masum olan ne kaldı ki?
Hala masum olduğunuzu iddia edebilir misiniz?
Biz bankacılığın temeli ve asıl sebebi olan günah olarak öğretilen faizi unuttuk.
Faiz kavramı artık  bu sektörde yaşananların ,kaosun, çirkinliklerin yanında en masum öğesi olarak kalmadı mı?
Veznedar olarak hep birilerini suçladım, sektörü bazen küçük şubemden, bazen bölge müdürlüğünden, bazen de eğitilmek amacıyla gittiğimiz genel müdürlüğümüzden gözlemledim,
Sektörün sorunu nasıl çözülür, nasıl başladı bu karmaşa, kim başlattı, kim suçlu?
Ama sanıyorum olumsuz sorularla başladığım için artık yumak halini almış bankacılık ipini birinin bulup o yumağı çözmesini bekliyorum
Bu kez kim suçlu sorusunu kendime sormayacağım.
Cümlelere sanıyorum kim masum sorusu ile başlamak daha doğru olacak.
Ve şimdi size soruyorum:
Doğru insanları bankacılık sektöründe istihdam ettiğini düşünen İK’mı masum?
Bu kadar yetersiz  personel bir günde mi oluştu?
Sat sat mantığıyla eğitilen bu yeni personeller sorun çözmeyi biliyor mu?
Çek şekil şartlarını bile bilmeyen adamları kim istihdam etti?
Hadi bir kaza oldu istihdam ettiyse de kim eğitmeyi unuttu?
Bankacılık ürün bazlı değil müşteri bazlıdır, uzun solukludur.
Satmak kadar işin mutfağı da içeriği de önemli değil midir, evet kaldırın kafanızı etrafınızda ki diğer masalara benim yazdıklarımı düşünerek uzun uzun bakın?
Bakalım cevabınız ne olacak?
Rekabet, pazar payı, büyüme diye koltuklarını korumak, kendilerini kısa vadede ıspatlamak için bankacılığı oyun sahasına çeviren , çalışanın hakkını mesaisini, hafta sonu bile çalıştıran aba altından hep sopa gösteren, uydurduğu performans sistemi  ile çalışanı ile sorgusuz sualsiz bir günde ilişiğini kesen sadece rakamsal rasyoları düşünen ve değerlendiren üst yönetim mi masum?
Peki arkadan dolanarak, yalan söyleyerek, müşteriyi kandırarak , olması gerekenden fazlasını alan, satan , verilen hedefi sadece alkışı almak , kariyer safsatasıyla da kendisini kandıran personel mi masum?
Kariyer için her yol mübah değildir arkadaşlar, size öğretilen değer yargılarına ne oldu? Bunu da sormalısınız kendinize!!!
Bankacılığın temel taşı olan o mağduru oynayan bankacısını kandıran, verdiği sözü tutmayan, bazen kötü niyetli olan, bankaları tokatlamaya bile çalışan, hep bana hep bana diyen uyanık geçinen bazen ağzı bozuk, bazen saygısız, 500 tl kredi kartı ile bile bankacıya caka satan müşteri mi masum?
Rekabet saygısızlığı getirmedi mi?  Siz eğitimli üniversite mezunu personeller değil misiniz müşteri profillerinizi bir düşünür müsünüz?
Müşteriyi sürekli koruyan, ,bankaların kafasına sürekli sopa vuran BDDK mı masum?  
Çalışanını korumayan, hakkını savunmaya bile yeltenmeyen çalışma bakanlığı mı masum? Ben henüz onu hiç görmedim, onunla tanışan varsa ona mutlaka iletsin, biz çok yıprandık, düşüncelerimiz ve yaşadıklarımız ne cümlelere ne de bir kitaba sığar…..
Bu kadar sorudan sonra sanırım ben cevabı buldum…
Masum değiliz HİÇBİRİMİZ??  
Suçluluları net bilmiyorum ama kimsenin de masum olduğuna da artık inanmıyorum….
Hadi işinize bakın……
Sezen söylesin ,ama ben den size gelsin  ‘MASUM DEĞİLİZ HİÇBİRİMİZ’!!!!
Veznedar
Facebook