40 Yaşında bankacı nasıl iş bulur?

yazar:

kategori:

16 yıl bir bankada çalıştıktan sonra işten çıkartılan bankacının dram dolu hikayesi. 40 yaşına gelmiş bir bankacı nasıl iş bulur? 
 
Bankaların personel çıkartmayı hızlandırdığı şu günlerde gelen bir elektronik posta,  bankacıların daha sonra yaşadığı  sorunları da gözler önüne seriyor.
İşte 16 yıl tek bir bankada gece gündüz çalışan Gülay G’in dram dolu hikayesi:
“Remzi Bey,
Üniversiteyi bitirdikten 6 ay sonra halen yüzde 100 yerli(?) sermayeli  bir bankada işe başladım. Gişeden başlayıp yönetmenliği giden 16 kocaman yıl. Gece ve gündüz. Hatta haftasonları. Hastalık demeden sadece çalışılarak geçirilen 16 yıl.
Verilen tüm hedeflerim tuttuğu için bir gün işsiz kalacağım hiç aklıma gelmiyordu. Hani bir yakınınız veya tanıdığınız ölür ve onu götürür gömersiniz ve üzülürsünüz ama hiç aklınıza gelmez sizinde bir gün bu kaderi yaşayacağınız. Çalışırken insan aynen bu psikolojiye kapılıyor.
Tam 1 yıl önce bir kampanyada Türkiye 10.olduğum gün işten çıkartıldım. Aylarca hep aynı soruyu sordum durdum:
-Neden ben? 16 yıl dürüstçe çalışmış emek vermiş bir insan neden çıkartılır ki?
İşte bu soru ve yanıt bulamamam benim psikolojimi bozdu. 6 ay psikiyatriste gittim. Ve o süre içerisinde tüm ama tüm bankalara iş başvurusunda bulundum. Bankam bana tazminatımı ödeyeceğini ancak iş bulmam için olumlu referans vermeleri karşılığında istifa etmemi  istedi.  Sadece işsizlik parası almayacaktım ama en azından olumlu referans ile kolay iş bulabileceğimi düşünerek kendi istifa dilekçemi verdim. Ne de olsa bunu teklif eden Türkiye’nin en büyük bankalarından biriydi.
Meğerse koca bir yalanmış.
Çaldığım tüm kapılar bir bir yüzüme kapandı.  Bu bankaların koca bir yalanıymış. Benim gibi yüzlerce insan daha vardı ve bankaların İK’ları bize vebalı gibi bakıyordu. Nihayet tanıdıkları da devreye sokarak küçük ölçekli bir banka ile görüşmeye gittim.
Tecrübem ve eğitimim çok iyi bulunmasına rağmen  acı gerçek yüzüme bir tokat gibi vuruldu:
39 yaşında bir bankacıyı işe alamayız!  Çünkü sizinle aynı işi yapacak yeni mezunlar var ve üstelik asgari ücretle de çalışmaya razılar.
Nerede kaldı mesleki tecrübe?
Yıllarca alınan eğitimler. Hafta sonları ailelerden uzakta aldığımız eğitimler ve sertifikalar.
Aylarca uğraşıp aldığımız SPK lisansı?
8 ayldan itibaren gerçekle yüzleştim ve bankacılık sektörünün  benim için bittiğini anladım.
Şu an işten çıkalı 13 ay oldu ve 40 yaşında halen işsiz bir bankacıyım.
Yaşadığım sefalete mi acıyayım yoksa 16 koca yıla mı?
Söyleyeceğim tek bir şey var:

Bize bu kaderi yaşatanlardan bugün kul katında hesaplaşamasam da Allah katında bir gün mutlaka yakalarını tutacağım
Güley G