KİRALIK BANKACI DÖNEMİ BAŞLIYOR

yazar:

kategori:

İş yasasında yapılan değişiklik kabul edildi. Kiralık işçi dönemi resmen başlıyor. Bu yasadan bankalarda faydalanacak. Bankalar Özel İş Büroları aracılığı ile geçici süre için personel kiralayabilecek.
Teknik adı “özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi” olan ve kamuoyunda “kiralık işçilik” ve “işçi simsarlığı” olarak tanımlanan uygulamayı yasalaştırmayı hedefleyen tasarı, 8 Şubat’ta hükümet tarafından Meclis’e sunulmuştu. 16 Şubat’ta TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan alt komisyona sevk edilen tasarı, önceki gece de kabul edildi.
İş arayan işçiler ve işçi arayan işverenler ÖİB’lere başvuracak. ÖİB işveren ile işçi sağlama (kiralama), geçici işçi ile de iş sözleşmesi imzalayacak. İşçiyi çalıştıracak işveren işçi kiralama sözleşmesi karşılığında ÖİB’ye bir bedel ödeyecek. ÖİB bu bedelden işçinin ücretini ödeyecek ve bir bölümünü de komisyon olarak alacak.
Geçici işçiyi çalıştıran işveren iş hukuku bağlamında işveren olmayacak, ancak işçiye talimat verebilecek. İşçinin ücreti ve sosyal hakları ile vergi, sosyal güvenlik ve benzeri diğer ödemeleri ÖİB tarafından ödenecek. ÖİB’nin işveren olarak yükümlülüğü işçinin kiralık çalıştığı süreyle sınırlı olacak.
NASIL OLACAK?
Hamilelik, askerlik, yıllık izin ve hastalık hallerinde işçinin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlarda bu hallerin devamı süresince, mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde ise süre sınırı olmaksızın kiralık işçilik uygulaması yapılabilecek.

işletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması nedeniyle, dönemsel iş artışları ve aralıklı olarak gördürülebilecek işlerde de kiralık işçi çalıştırılabilecek. Bu hallerde yapılacak kiralık işçi uygulaması dört ayı geçmeyecek ancak iki kez yenilenebilecek
BANKALARDA YARARLANACAK
İş ve çalışma hukuku uzmanları, bankalarında bu yasadan faydalanabileceğini belirterek, bu uygulamanın bankacılık sektöründe işten çıkartmaları hızlandırabileceğini öne sürdüler. Özellikle son aylarda sektörde ciddi bir personel azaltmaya gidildiğini dikkat çeken uzmanlar, “bankalar belkide bir süre önce işten çıkarttığı personele bir çok sosyal haktan mahrum bırakarak kiralayabilecek”diye konuştular.