Bankalarda küçülme bu kez bölgelerde

yazar:

kategori:

Son 1 yıldır şube personel sayısını azaltan bankalar bu kez küçülme politikasını bölge ve genel müdürlüge taşıyor. İşte bankacılık sektöründeki son küçülme modeli:
Türkiye Bankalar Birliği kayıtlarına göre, son 3 ayda bankacı sayısı yaklaşık bin kişi azalarak 200 bin sınırının altına yaklaştı.  Personel azaltmalarda HSBC’nın küçülme politikasının yanı sıra iki büyük bankanın şube kapatma ve küçülme politikası da etkili oldu. Yine kamu bankalarının dışında çok sayıda personelin iş akti fesh edildi.
Ancak pazarın dalarması ve geçmiş yıllardaki talebin olmayacağını anlayan banka üst yönetimleri bu kez strateji değiştirerek, yüksek maliyet oluşturan bölge müdürlüklerine ve genel müdürlük personeline el atıyor. İki özel bankanın bölge müdürlüğü sayısını azaltma planları içinde olduğu belirtilirken, yine yabancı sermayeli bir bankanın son 6 ayda 2 bölge müdürlüğünü kapattığı kaydedildi. Yine aynı bankanın haziran ayı içerisinde İstanbul’da 3 bölge müdürlügünü teke düşürmeyi planladığı öne sürülüyor.
GEREKSİZ KADRO MALİYETİ
Bankaların 2005 yılından sonra büyüyen pazar nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bölge müdürlükleri açtı. Merkezi yönetim yerine bölgesel yönetim felsefesi ile yapılan bu çalışmanın şu günlerde ciddi bir maliyet oluşturduğunu gören bankalar bundan vazgeçiyor. 
Önümüzdeki günlerde çok sayıda bölge müdürlüklerini kapatacaklarını söyleyen bir banka üst düzey yöneticisi bu konuda şunları söyledi:
Şubelerde ciddi bir küçülme yaşandı. Şu anda asıl sorun bölge müdürlüklerinde. Çünkü birimlerde ciddi bir maliyet oluşuyor. Bölge müdürünün GMY seviyesindeki maaşı ve giderleri, yine ona bağlı çok sayıda satış müdürü ve yönetmenler neredeyse 3-5 şubenin maliyetine ulaşıyor. Tabii ki bunlara veriler araç, telefon ve diğer giderleri başlı başına bir maliyet oluşturuyor. Artık bankalar bu maliyeti kısarak tasarruf edecek.”
SATIŞ MÜDÜRÜ NE İŞ YAPAR?
Banka üst yönetimlerinin en çok dikkatini çeken konuların başında bölge müdürlüklerinde görev yapan satış yani segment müdürlerinin sayısı. Statü olarak şube müdürü ile aynı seviyede olmasına rağmen her bölgede bir kaç satış müdürünün olması maliyetlerin en büyüğü olarak görülüyor. Bankalar satış müdürü kadrosunu kaldırarak bu sorumluluğun tamamen şube müdürlerine ait olmasını planlıyorlar.
Bilindiği gibi bankacılık sektöründe bölge satış müdürleri ile şube müdürleri arasında ciddi sorun yaşanıyordu.  Bankalar bu görev alanını kaldırarak hem bu sorunu ortadan yok edecek hem de ciddi bir maliyet düşürmüş olacak.