TÜRK BANKASI’NA ISID DAVASI

yazar:

kategori:

Bankacılık dünyası şok bir haberle sarsıldı. Bir Türk bankasına Amerika’da ISID parasından dolayı dava açıldı. 
ABD’de yakalanan ve ön duruşmaları başlayan Reza Zarrab davasından sonra bu kez de yine ABD’de  bir Türk bankası ve onun yurtdışı uzantısı kurumu hedefleyen yeni bir dava açıldı. Dava Türk bankasına çok ağır suçlamalar yöneltiyor. 
Suriye ve Irak’daki Süryani Hristiyanları temsil bir Sivil Toplum Kuruluşu olan St. Francis Assisi (SFA) adına WEISS Avukatlık bürosu tarafından California’da açılıyor. Davada Türk bankasına, içinde insanlığa karşı suçların işlenmesi, soykırım gibi çok ağır suçlamalara bilerek ve isteyerek yardım ve yataklık etme, bu suçları işleyenlere finansal sistem geliştirerek teşvik etme ve moral yardımı etmek gibi birçok toplamda 7 suçlama getiriliyor.
Davada ayrıca bu finans kurumları dışında, 2014 yılının Ağustos ayında ABD Hazine Bakanlığı ve 9 gün sonra BM tarafından terörist listesine alınan Hajjaj Al-Ajmi de bulunuyor.
Davanın Zarrab davasından ayrı yönü ise bunun ABD devleti tarafından değil, sivil bir kuruluş olan SFA tarafından açılmış olması. Yani kamu davası, bu kez bir sivil dava bu.
Davanın STK tarafından açılıyor olması, Mart ayının 9’unda sonuçlanan ve İran’ın 11 Eylül olaylarında rolüne değinerek, İran devletini 10.5 milyar dolar cezaya muhatap bırakan davaya da benziyor. O davayı da 11 Eylül mağdurları açmıştı.