Sberbank: Denizbank en karlı birimimiz

yazar:

kategori:

Sberbank, Denizbank’ı satacak iddialarına yanıt verdi.Rus bankası Sberbank, Denizbank’taki hisselerini satmayı düşündüğüne ilişkin iddiaları redderek, bankanın en karlı yabancı birimi olduğunu söyledi.
Kıdemli Başkan Yardımcısı Svetlana Sagaidak, “Denizbank Rusya dışındaki en karlı birimimiz. Denizbank’ı satmak gibi bir planımız yok” dedi.
Reuters bugün Sberbank’ın Denizbank’ın satışı için aracı olması için yatırım bankalarıyla görüştüğünü söylemişti. Dört bankacılık kaynağına dayandırılan haberde, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bazı bankaların aracılık konusunda isteksiz olduğu belirtilmişti.
Daha önce Businessht’ye konuşan kaynaklar, Denizbank’ın yeni sermaye artırdığını, satış durumunun söz konusu olmadığını belirtti.
Türkiye’nin en büyük 5’inci bankası olan Denizbank, Eylül 2012’de 3 milyar euro karşılığında Sberbank tarafından satın alınmıştı.
Kasım ayında Türk Hava Kuvvetleri’nin Suriye sınırında düşürdüğü Rus uçağı sonrası iki ülke ilişkilerinin gerilmesiyle Rusya, Türkiye’ye tarım, turizm, tekstil ve ulaşımda bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı.
REUTERS’DAN BİR FARKLI HABER DAHA
Öte yandan satışı yalanlayan habere karşılık  Reuters’den bir başka haber servis yapıldıl. Dünya basınına yansıyan haber aynen şöyle:
İSTANBUL/MOSKOVA, 14 Haziran (Reuters) – Aktiflerine göre Rusya’nın en büyük bankası Sberbank SBER.MM , Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ı DENIZ.IS satmayı değerlendiriyor. Dört bankacılık kaynağının Reuters’a verdiği bilgiye göre, Sberbank, Denizbank’ı satarak Rusya’daki varlıklarına odaklanmayı hedefliyor.

Sberbank, Denizbank’ı 2012 yılında yaklaşık 3.5 milyar dolara satın almıştı. Denizbank o tarihte Sberbank’ın ülke dışında yaptığı en yüksek tutarlı satın almayı oluşturuyordu.

Kaynaklar, Sberbank’ın olası bir yetkilendirme için yatırım bankalarıyla görüştüğünü belirttiler.

Bir kaynak, “Sberbank, Denizbank’ın satışı için bazı yatırım bankaları ile görüştü. Ancak Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bazı yatırım bankalarının satış için yetkilendirmeyi kabul etmek konusunda isteksiz olduğunu duyuyoruz” dedi.

Sberbank, Rusya’nın Ukrayna krizinde aldığı rol nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırımlarına tabi bulunuyor.

Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler de Türkiye’nin Kasım ayında bir Rus savaş uçağını düşürmesinden bu yana gergin. Buna karşılık kaynaklar Sberbank’ın Denizbank’ı satma kararı ile iki ülke ilişkilerinin durumu arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığını, kararın Sberbank’ın Rusya pazarına odaklanma çabaları kapsamında alındığını belirtti.

Sberbank konuyla ilgili sorulara cevap vermedi. Denizbank ise bankaya ulaşan bir bilgi olmadığını ve banka gündeminde satış konusunun bulunmadığını belirtti. (Haberi bildiren Aslı Kandemir, Ebru Tuncay, Katya Golubkova, Oksana Kobzeva, Sophie Sassard; Haberi yazan Aslı Kandemir; Redaksiyon Birsen Altaylı)