BAKANLIKTAN BANKALARA ABLUKA

yazar:

kategori:

Çalışma Bakanlığı son günlerde artan mesai şikayeti için bir kez daha harekete geçti. Bazı bankalar sert bir şekilde uyarıldı. akşam 19’dan sonra ve haftasonu mesaiye ciddi ceza geliyor.
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu tarafından 2013 yılından bu yana sürdürülen Bankacıların Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi çalışmaları çerçevesinde bazı bankaların sert bir şekilde uyarıldığı belirtildi.
Alınan bilgiye göre, son dönemde hedef baskısı nedeniyle personellerini gece geç saatlere kadar çalıştıran ve haftasonu da şube açtıran bankalara yönelik çalışmalar başlatıldı. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun bizzat tamilatı ile yapıldığı belirtilen çalışmada iki banka dikkat çekti. Bu bankaların hakkında personeli tarafından açılmış çok fazla mesai tesbit davası olduğu da görüldü.
BANKALAR BÖLGELERİ UYARDI
Öte yandan bu güne kadar hiç bir süret ile bakanlığın mesai uyarılarını ciddiye almayan 2 banka, tüm şube ve bölge personellerine uyarıda bulunarak mesainin akşam saat 19.00’da sonuçlanması ve özellikle hafta sonu çalışmaların izne tabi olacağı belirtildi.
Yasalar gereği hafta sonu çalışmalar SGK da bildirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde olası bir kazadan önce banka sonra mesai için talimat veren kişiler yasal olarak sorumlu görülüyor.
HAFTA SONU EĞİTİM
Öte yandan Çalışma Bakanlığı bankaların hafta sonu eğitimlerini de mercek altına aldı. Bakanlık hafta sonu eğitimin de mesai ödenmesi şartı ile ve personelin kendi rızası ile yapılması gerektigini belirtiyor. Emir vaki yazışmalar ile yapılan hafta sonu eğitimleri iş yasalarına aykırı olarak kabul ediliyor.